Glas javnosti 02.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Zorčec odgovara na članak "Voda je život"

Izgradnja rezervoara Sveti Urban pridonijela je poboljšanju sigurnosti sustava

Vodoopskrbi sustav u Međimurju počeo se graditi pred više od 50 godina i to prvo kao  sustav Grada Čakovca,  spojen na  crpilište u Savskoj Vesi. Kasnije su izgrađena crpilišta u Nedelišću i Prelogu, a crpilište u Savskoj Vesi je zatvoreno.
Iz crpilišta Nedelišće se opskrbljuju potrošači Čakovca i okolnih naselja tlačno opskrbnim vodom koji je spojen na vodotoranj na silosu u Čakovcu (I.vodoopskrbna zona). Posebnim tlačno-opskrbnim vodom se voda iz crpilišta Nedelišće transportira u rezervoar Lopatinec. Iz rezervoara Lopatinec se voda tlači u rezervoar Mohokos na nadmorskoj visinu od 344 m. Na tom putu opskrbljuju se sva naselja II. i III. zone. Iz rezervoara Mohokos slobodnim padom uz nekoliko ugrađenih reducir ventila i prepumpnih stanica voda dolazi do potrošača općine Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Martin na Muri i Selnica.
Udaljenost nekih potrošača od rezervoara Mohokos je i više od 15 km. Zbog konfiguracije terena i određenih područja gdje je nadmorska visina 320 m, hidrodinamički tlak na tim mjestima je prilično nizak. U slučaju kvara na mreži ili  velike potrošnje, voda ne može prijeći kritična mjesta i zbog toga određena naselja ostaju bez vode.
U posljednjih 15 godina uložili smo ogromna sredstva za poboljšanje sigurnosti sustava i smanjenje gubitaka. Sredstva su prikupljena iz cijene vode, a dio sredstava su osigurale od Hrvatskih voda i nadležna ministarstava. Između ostalog rekonstruiran je u cijelosti tlačno-opskrbni vod od crpilišta Nedelišće do rezervoara Mohokos, a djelomično i magistralni vod od Mohokosa prema Štrigovi.
Rekonstruirano je i više manjih cjevovoda na tom području. Da je bilo više sredstava  bilo bi i više rekonstrukcija.
Daleko više sredstava uloženo je u područje gornjeg Međimurja u odnosu na količinu potrošene vode, nego u ostali dio Međimurja, upravo zbog toga što smo svjesni da se bez vode ne može, te da se mladi ljudi neće zadržati na tom području, nego će se iseliti kao što je to bilo godinama prije.
Izgradnja rezervoara Sveti Urban je sigurno doprinjela poboljšanju sigurnosti sustava vodoopskrbe na tom području, ali time nisu riješeni svi problemi stanovništva na navedenom području. U vrijeme najvećih suša potrošnja vode u jutarnjim i večernjim satima je na području gornjeg Međimurja bila povećana više od 50 %.
Vodoopskrba će biti sigurnija za područje gornjeg Međimurja kad se izgrade rezervoari Železna Gora i Dragoslavec, te rekonstruira dolazni cjevovod od budućeg rezervoara Železna Gora do prepumpne stanice Sveti Urban.
Projektna dokumentacija za rezervoare Železna Gora i Dragoslavec je završena, a u pripremi je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju dolaznog cjevovoda. Za navedene investicije treba dodatno osigurati preko 10 milijona kuna. Nadamo se da ćemo uz pomoć Hrvatskih voda, već ove godine započeti s izgradnjom rezervoara Železna Gora.
Tada će situacija po pitanju sigurnosti vodoopskrbe  biti bolja i za vrijeme najvećih suša, ali kvarovi će se nažalost i dalje događati. Na nama je da ih što prije otklonimo, a mjesta puknuća što kvalitetnije saniramo. Ujedno ćemo nastojati da osiguramo dodatna sredstva za nastavak rekonstrukcije vodovodnih mreža na tom području.
Direktor Međimurskih voda d.o.o.
mr. Josip Zorčec,
dipl.ing.

Izvor: 2988