Glas javnosti 23.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

A komarci grizu i grizu!

Komarci su široko rasprostranjena skupina kukaca koju pronalazimo u svim krajevima svijeta osim Antarktika i nekih pustinja. Oni su i prenosioci mnogih zaraznih bolesti (malarija, žuta groznica, Denga virusi,filarijaze i dr.), uzročnici su mnogih kožnih problema, urtika, eritema, alergijskih promjena nastalih ubodima kao i sekundarnih infekcija zbog oštečenja kože nastalog češanjem, a uzrokuju i smetnje pri normalnom odvijanju svakodnevnih aktivnosti pučanstva i turista.
Sve su to razlozi zbog kojih treba pravovremeno i adekvatno raditi na njihovom suzbijanju i uništavanju. U Hrvatskoj je danas otkriveno 50 vrsta komaraca, ali nisu sve vrste jednako zastupljene u svim područjima, dok su neke rasprostranjene po cijeloj državi.
Početak životnog ciklusa svih vrsta komaraca se odvija u vodi, pa tako neke vrste komaraca vole slatke, a neke slane vode, ali se ne razvijaju u tekućim ili dubokim vodama ( rijeke, jezera ili ribnjaci). Jedna ženka komarca ovisno o vanjskim uvjetima može izleći čak i do 400 jajašaca.
Kad se razviju ličinke i kukuljice one nisu ravnomjerno raspoređene po površini vode, već se nastoje koncentrirati u područjima gdje će biti najviše zaštićene od predatora. Neke vrste komaraca svoja legla koloniziraju na mjestima kao što su kanalizacijski šahtovi, vaze na grobljima, limenke, staklene boce, odbačene gume za motorna vozila i slično. Na svim tim mjestima ih treba ih efikasnim metodama i pravovremeno uništitavati.
Da bi se mogli efikasno boriti protiv komaraca, treba znati da ukupna dužina vremena koju komarac provodi u stadiju ličinke ovisi o vrsti komaraca i temperaturi vode i da je u većini slučajeva to od 4 do 14 dana, ali može biti i do 30 dana. Tijekom ljetnih mjeseci, svaki stadij razvoja (ukupno ih ima 4) traje oko jedan dan. Kod hladnijeg vremena period razvoja ličinke se produžuje, pa će niske temperature djelovati nepovoljno na tek izležene mlade ličinke.
Ličinke nekih vrsta komaraca mogu prezimjeti čak i u vodi koja je blizu točke smrzavanja ili u vodi obloženoj ledom. Kod jakih i dugotrajnih zima stopa smrtnosti ličinaka je vrlo visoka pa je tada i manja infestacija komarcima. Stoga su „tople zime“ posljednjih godina na našem području jedan od značajnih faktora koji pogoduje razvoju komaraca.
Neke vrste komaraca pojavljuju se već početkom travnja (Culex pipiens), a sa porastom temperature vode stvaraju se povoljniji uvjeti i razvoj ličinki postaje obilniji te svoj maksimum dostiže u ljeto.
Komarci iz roda Aedes imaju sposobnost leta na velike udaljenosti od svoga staništa, čak i do 15 km, a što ovisi o okolnostima (vjetar, povoljna temperatura zraka), pa tako u jednoj noći ova vrsta komaraca može prevaliti udaljenost od čak 1 km.
Kukuljice većine komaraca su relativno otporne i na isušivanje, tako da može doći i do izlijetanja odraslih komaraca čak i kada su legla gotovo isušena.
Zanimljiva je činjenica da mužjaci komaraca prvi prelaze iz stadija kukuljice u stadij odraslog komarca, te da mužjaci služe gotovo isključivo samo za oplodnju nakon koje brzo ugibaju, dok nesnosni i iritirajući ubodi uglavnom potjeću od ženki komaraca.
Sukladno članku 4. stavku 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Republika Hrvatska, županije, općine i gradovi, odnosno Grad Zagreb obvezni su osigurati provođenja DDD mjera kao mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti te sredstva za njihovo provođenje kao i stručni nadzor nad provođenjem tih mjera.
Kao nezavisni vijećnik u Skupštini Međimurske županije konstantno svake godine upozoravam nadležne institucije na obvezu provedbe ovog zakona. Ostaje nam da na vlastitoj koži osjetimo da li će se ove godine županija, općine i gradovi u Međimurju držati gore navedenog zakona i na vrijeme krenuti u suzbijanje ličinaka komaraca ili ćemo se još jednom uvjeriti kako pojedini zakoni i sankcije u Republici Hrvatskoj vrijede samo za pojedince i „malog čovjeka“.
Dr. sc. Predrag
Kočila, dr. vet. med.

Izvor: 2991