Sport 08.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ODBOJKA: CM ispao iz kupa, slavio u Rijeci

Uzvratan susret 1/4 finala hrvatskog kupa:
CENTROMETAL - ZAGREB 0:3
(20:25, 22:25, 20:25 - zlatni set 7:15)
Nedelišće - Dvorana Aton. Gledatelja: 70. Suci: Vurušić (Varaždin) i Turković (Daruvar).
Centrometal: Gotal, Makarov, Puđa, M. Posavec, T. Posavec, Kurteš, Palinkaš, Makarov, Križanović, Harambašić, Petran. Trener: J. Kirić
Nakon pobjede u 1. utakmici četvrtfinala kupa u Zagrebu uzvratni susret s istim suparnikom trebao je za domaćine biti znatno lakši. Sam ulazak u susret bio je dobar, ali u igri domaćina bilo je vidljiva nepotrebna nervoza i samouvjerenost, što im se u konačnici obilo o glavu. Domaći su jedinu prednost u susretu imali tek pri drugom tehničkom odmoru startnog seta (16:15), a sve ostalo bilo je u znaku vrlo nadahnutih Zagrebaša. Priliku za povratak u susret imali su domaći pri 22:22 u drugom setu, kada su sustigli goste, koji su imali 11:18. Nakon 0:3 pobjednika je odlučivao tzv. „zlatni set“. Gledatelji su se nadali da će domaći proigrati, ali ništa od toga. Gosti su krenuli silovito, ugrabili ključni set i zasluženo izborili plasman u naredno kolo kupa. Šteta, jer domaći su u ovogodišnjem kupu imali velike aspiracije.
RIJEKA - CENTROMETAL 2:3
(22:25, 26:28, 30:28, 25:21, 12:15)
Rijeka - dvorana Mladosti na Trsatu. Gledatelja: 100. Suci: Perić i Kramar-Šandl (oboje Zagreb).
Centrometal: Gotal, Makarov, Puđa, Palinkaš, Križanović, Kurteš, M. Posavec, T. Posavec, Petran, Vuk, Kopačević, Vincek. Trener: J. Kirić
Nakon čak 2 sata i 20 minuta čiste igre odbojkaši črečanskog Centrometala stigli su do startne pobjede na otvaranju prvenstva u srazu s tradicionalno neugodnim Rječanima. Centrometal je krenuo s trenutno najjačom postavom (Gotal-Kurteš-Palinkaš-Križanović-Vincek-M. Posavec, libero Petran) i odigrao vrlo dobro. U 1. setu imali su Rječani 3 razlike (14:11) i vodili do 20:19. Slijedi nalet sastava iz Črečana i set je dobijen. Otvorenog garda krenula su oba sastava i u narednom setu. Početno vodstvo domaćih ali potom poravnato do same završnice. Do prve set lopte stižu domaćini, ali gosti poravnavaju. Rječani opet stižu do set lopte, ali slijedi novo poravnanje (26:26). Centrometal potom stiže do svoje prve set lopte koju i koristi za kapitalnih 0:2 u setovima. U trećem domaćini imaju opipljivije vodstvo (18:14), ali gosti poravnavaju na 21:21. Rječani ponovo bježe na 2 razlike, a potom ulazi Makarov i s dva sjajna servisa donosi svom sastavu novo poravnanje. Do set lopte prvi stižu Rječani, ali je ne koriste. Centrometalovci potom stižu do meč lopte (Makarov), ali je ruka „starom liscu“ zadrhtala. Nakon još nekoliko poravnanja rezultata set odlazi na stranu domaćina. U četvrtom imaju gosti 9:12, ali nakon nekoliko nepresiljenih pogrešaka na prijemu i obrani set odlazi na riječku stranu. Na semaforu stoji 2:2. Kreće ključni, peti set. Centrometal pri promjeni strana ima 2 razlike (6:8) i tu prednost znalački održava do kraja seta. Zlata vrijedna pobjeda i najava odličnih rezultata u novoj sezoni.
Ostali rezultati 1. kola kvalitetne skupine: Rovinj - Mladost (Zg) 3:2, Vukovar - Sisak 0:3, pauzirala je Osječka Mursa.

Startaju drugoligaši/-ce
Nakon prvoligaša ovog vikenda počinju natjecanja i u drugim odbojkaškim ligama. Kod muških sastava imamo 2 predstavnika u 2 A ligi-centar (Totovec, Nedelišće), a kod žena Kaštel (Pribislavec) u 2 A ligi-centar, te Kaštel II, Štrigovu, KOP Čakovec I i KOP Čakovec II u 2 B ligi-sjever. Kod muškaraca u ligi se natječe 11 sastava (Totovec, Nedelišće, Varaždin, Petrinja, Čazma, Medicinar (Zagreb), Nepomuk (Stupnik), Querin (Sisak), Gorica (V. Gorica) i 4 Rijeke (Karlovac). U 2 A ligi-centar za žene igra se u dvije skupine sa po 7 ekipa. U skupini A (uz naš Kaštel) igraju: Gorica i Azena (Velika Gorica), Bjelovar, Ivanić Grad, Varaždin i Čazma. Preostali članovi 2 B lige-sjever (uz 4 spomenute međimurske ekipe) su: Varaždin II, Toplice, Ivanec, Cestica i Vinica.
U 1. kolu odbojkaši Totovca gostuju u Sisku kod domećeg Querina, odbojkaši Nedelišća u dvorani Atona u Nedelišću dočekuju Čazmu (nedjelja, 14.10.), a odbojkašice pribislavskog Kaštela svoju će premijeru imati u novoizgrađenoj dvorani u Belici protiv odbojkašica Gorice (petak ili subota, 19 h). U 1. kolu 2 B lige-sjever (13./14.10.) igraju: Cestica - KOP Čakovec II, Ivanec - Vinica, Kaštel II - Varaždin II, te Toplice - Štrigova, slobodan je KOP Čakovec I.
Rajko Kolarek

Izvor: 2998