Glas javnosti 09.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Slučaj "Breslauer" 1.

Obraćam Vam se kao punomoćnica prof.dr.sc Nevenke Breslauer, a u svezi članka objavljenog u izdanju List Međimurja od 2. listopada na str. 10 i 11, pod naslovom “Umjesto kod mene dekaničin sin je položio kod drugog kolege”. U navedenom članku je izneseno niz netočnih navoda vezano uz prijelaz studenata, upis ocjene studentu Vlatku Breslaueru i Mariji Sebi te izbor u naslovno nastavno zvanje predavača Tibora Rodigera.
“upitnost legitimnosti prelaska dvoje studenata...”
Prelazak na Međimursko veleučilište u Čakovcu na stručni studij Menadžment turizma i sporta ostvarilo je 13 studenata s različitih srodnih visokoškolskih institucija. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ocijenilo je prelazak svih studenata, a tako i Marije Seba i Vlatka Breslauera legitimnim.
Tibor Rodiger od 26. listopada 2010. godine ima izbor u naslovno nastavno zvanje predavača u području prirodnih znanosti polje matematika. Upravno vijeće Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u listopadu 2010. godine donosi zaključak da na Veleučilištu imamo dva nastavnika sa izborom u zvanje: predavača i višeg predavača u području prirodnih znanosti polje matematika koji su ravnopravni na svim predmetima iz tog područja tako da u to vrijeme mr.sc. Drago Francišković imao ravnopravnog kolegu usto Tibor Rodiger bio je predavač Ekonomske matematike za redovne studente. Isto tako ne može biti istina da je nedavno saznao za spornu ocjenu, jer je prije više od godine dana Državno odvjetništvo odbacilo cijeli slučaj, a i Ministarstvo se očitovalo 29. lipnja 2011. godine o zakonitosti prijelaza studenata s drugih Visokoškolskih ustanova, a da Veleučilište samostalno uređuje predmetna pitanja što smo mi i učinili prema Zaključku Upravnog vijeća, Izvještaju Povjerenstva o podjeli zaduženja u nastavi te Odluci o zaduženju nastavnika u akademskoj godini 2010./11., zimski semestar prema kojoj:
- mr.sc. Drago Francišković, viši predavač, predaje Matematiku I - redovni, Vjerojatnost i statistika - Računarstvo, redovni i izvanredni (predavanja i ispiti samo za studente iz te godine kojima predaje i Osnove statistike redovni iz akademske godine 2009./10.)
- Tibor Rodiger, predavač, predaje Ekonomsku matematiku - redovni i izvanredni studenti, Matematika I (18h redovni i izvanredni studenti), predavanje i ispiti Ekonomska matematika redovni i izvanredni studenti, Matematika I izvanredni studenti, Osnove statistike izvanredni studenti iz akademske godine 2009./10. i prelaznici u ovoj akademskoj godini 2010./11.)
Predavač Tibor Rodiger zakazao je ispit iz Osnove statistike za studente prelaznike i izvanredne studente 9. veljače 2011. na ispitu je pored spomenutog studenta bilo još 53 studenata na ispitu iz Ekonomske matematike i Osnove statistike, pa o transparentnosti ispita ne treba komentirati. Ispitna pitanja sastavljao je predavač Tibor Rodiger, a mr.sc. Drago Francišković ih je odobravao, ista pitanja i zadatke rješavali su redovni, izvanredni i prilaznici tako da nije bilo nikakvih lakših ispita - tako da je neistinita tvrdnja studenta (izvor poznat autorici), da je lakše proći kod Tibora Rodigera. Osim toga student ne može komentirati kod koga je lakše ili teže ako nije bio kod oba profesora.
Svi studenti polaznici pa tako i dvoje prozvanih studenata upućeni su prema raspodjeli nastavnih zaduženja za tu akademsku godinu na ispitu Tiboru Rodigeru i nisu imali obavezu javiti se mr.sc. Dragi Franciškoviću. Što se tiče posla u današnje vrijeme studenti će svojim kompetencijama i znanjem pokazati kakvi su stručnjaci u području koje su završili.
Prema tome, studenti Marija Seba i Vlatko Breslauer, koji je sin prof.dr.sc Nevenke Breslauer prešli su legitimno s drugih visokoškolskih ustanova, a ispit iz predmeta Osnove statistike položili su na legalan način te isključivo svojom zaslugom dobili ocjenu. Mr.sc. Drago Francišković je viši predavač, a ne profesor na Međimurskom veleučilištu, a dekanica prof.dr.sc Nevenka Breslauer.
prof. dr. sc Nevenka Breslauer
koju zastupa odvjetnica
Sandra Breslauer

Izvor: 2998