Arhiva 17.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Sveti Juraj u Trnju- siromašna općina

Sveti Juraj u Trnju je malo mjesto u Općini Donji Kraljevec, s tek osamdesetak kuća, što određuje i njegov život. Mladen Čavlek, predsjednik Vijeća MO-a, kaže o aktivnostima koje se provode (ili ne provode):
- Nije u mjestu s osamdesetak kuća problem u komunikaciji. Tko što ima reći ili upitati, može to lako učiniti. Nema novaca, mali smo, MO samostalno raspolaže s oko 45 tisuća kuna, a i Općina Donji Kraljevec je u teškoćama. Pola od naših sredstava ide udrugama. Najaktivniji su vatrogasci, ali u malom mjestu, s osamdesetak kuća, ako si vatrogasac - onda si i ribič, ako si ribič - onda si i nogometaš. Žene je teže okupiti. Kad dođe do toga da bi trebalo imati predsjednicu pa upravni i nadzorni odbor udruge, entuzijazam splasne. Kad se izgrađivala kanalizacija, od Općine smo zatražili da se pokrajnja ulica uredi, ali nije bilo novca, pa je samo popravljen asfalt, a kolnik je ostao širok samo 2 metra. I uređenje dječjeg igrališta već godinu i pol dana tražimo od Općine, ali bez uspjeha. Nije ostvaren ni za nas važan zahvat - izgradnja parkirališta kod crkve, ali ne samo zbog toga što Općina ne bi imala novca. Trebamo ga jer smo sjedište Župe za nekoliko susjednih mjesta. U vrijeme crkvenih svetkovina ili vjenčanja parkiranje je muka. U vidu smo imali dvije lokacije kod crkve, ali su obje parcele u privatnom vlasništvu, a vlasnici su tražili neprihvatljivo visoke iznose. Glavni projekt koji nam predstoji je uređenje groblja. Planira se rušenje stare mrtvačnice i postavljanje nove ograde s južne i s pročelne strane groblja, tako da ga se može zaključavati. On se povlači već treću godinu, ali čini se da je sad ipak krenulo, uklonjeno je drveće kraj groblja. Planiramo asfaltiranje prostora kraj vatrogasnog spremišta koje su si vatrogasci sami uredili, za što će dostajati naša neutrošena sredstva.
Za riječ objašnjenja o nekim poslovima u Svetom Jurju za koje je odgovorna Općina Donji Kraljevec zamolili smo zamjenika načelnika Kristijana Baranašića. Rekao je:
- Stanje dječjeg igrališta nije prijavljeno baš pred godinu i pol dana, već nedavno, ali problem je zabilježen i bit će riješen. U proljeće će igralište biti potpuno obnovljeno onako kako je to napravljeno u Palinovcu. Pri uređenju groblja uskoro će vađenje panjeva starog drveća, pa se pritom može srušiti i staru mrtvačnicu, ako to bude stav MO-a, jer je tu bilo kolebanja - srušiti ili ostaviti. Hrvatske šume ćemo zamoliti da nas doniraju da podignemo novu živu ogradu od čempresa. No, postavljanje čvrste ograde je veći zadatak i u ovoj situaciji ne može se najaviti realizaciju. Uskoro će uređenje prometnica iz mjesta, rekonstrukcija ceste prema Donjem Kraljevcu, s izgradnjom pješačko-biciklističke staze, a prema Plinovcu samo presvlačenje novim asfaltnim slojem - toliko ima novca.
Dražen Kovač

ŠTO KAŽU MJEŠTANI?

Đuro Čonka,
umirovljenik:
- Komunalno jesmo uređeni, ali se sad ne radi ništa. Mislim da komunikacija Vijeća mjesnog odbora s ljudima nije dobra. Ima stvari koje bi trebalo urediti, recimo autobusno stajalište. Nogometni klub nam ne radi baš dobro, valjda zato što su u njemu uglavnom stari ljudi.
Danijela Purgar,
umirovljenica:
- Zadovoljni smo uređenošću, ali je selo pusto. Osim područne škole, nema ničega, i mladih je malo. Imali bi se kamo smjestiti, neke se kuće može povoljno kupiti, ali je pitanje što bi ih moglo privući kad nema društvenog života. Nama umirovljenicima to odgovara jer hoćemo mir.
Danijela Čavlek,
službenica:
- Nema društvenog života. Meni, koja sam došla iz Čakovca, na to se teško priviknuti. Pokušaji da se žene okupe u udrugu nisu uspjeli, ali to je valjda dio mentaliteta. Nema ni sadržaja za djecu. Neka igrala na igralištu su u takvom stanju da su opasna, zbog čega smo urgirali u Općini, ali bez uspjeha.
Mirjana Višnjić,
ekonomistica:
- Ceste su nam uređene, ali s dosta propusta. Na sjevernoj strani ni sada nisu u potpunosti postavljeni rubnici, a pred školom nema uobičajenih znakova da su tu djeca. Ni neki drugi poslovi nisu obavljeni. Moj otac se žali da poljski putevi već dvadesetak godina nisu uređeni.

Izvor: 2999