Arhiva 17.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

VIDEONAZOR: Vandali u krupnom planu

U Čakovcu se još 2006. godine počelo razmišljati o preventivnoj mjeri uvođenja videonadzora kao oblika tehničke zaštite. U to se doba završavala rekonstrukcija i obnova partera i urbane opreme u čakovečkoj pješačkoj zoni u koju je uloženo oko 25 milijuna kuna, zbog čega se smatralo opravdanim financirati i zaštitu te imovine, kao i 800-tinjak tisuća kuna vrijednih panoramskih kamera, LCD monitora i info–pultova, financiranih sredstvima Europske unije. Projekt je realiziran 2008. na osnovi ideje iz Policijske uprave međimurske. Danas Čakovec ima ozbiljan vidonadzor – fiksni, ali i mobilni, a snimke pregledava isključivo policija. U Operativno–komunikacijskom centru Policijske postaje u Čakovcu danonoćno se, na nekoliko monitora, emitira materijal s kamera smještenih u pješačkoj zoni grada. U policiji kažu da građani kojima ovaj oblik nadzora stvara nelagodu mogu biti mirni: materijal koji nije vezan uz prekršaje ili kaznena djela ne može izaći iz prostorija PUM-a. Mirnim građanima diskrecija je – zajamčena, što potvrđuju i u Gradu Čakovcu.
DISKRETNI
PROMATRAČI
- U ovom trenutku, u užoj povijesnoj jezgri Čakovca – pješačkoj zoni površine 13.000 kvadratnih metara – postavljeno je 7 kamera, disketno smještenih u kućišta koja zadovljavaju sve kriterije po pitanju vizualnog izgleda s obzirom da se radi o zaštićenim povijesnim zgradama. Postavljena je bežična Wlan mreža kojom se signal prenosi u centralnu jedinicu, a odatle u Policijsku upravu. Ondje su postavljeni LCD monitori i upravljačka ploča, tako da je upravljanje kamera dostupno isključivo ovlaštenim osobama u PUM-u. Cijeli sustav zaštićen je od mogućnosti zloporaba – kaže Ivica Pongrac, univ. spec. oec., voditelj komunalnog redarstva u Gradu Čakovcu.
Grad je u mrežu, antenski sustav te kamere uložio 290.000 kuna, dok je vozilo za mobilni videonadzor donirano iz MUP-a. Iz gradskog je proračuna u opremu vozila uloženo oko 70.000 kuna, a mjesečni troškovi održavanja opreme iznose 1.690 kuna, što podrazumijeva redovni servis, čišćenje, dnevni pregled, izmjene dijelova te pregled snimaka po pozivima policije ili Grada, pojasnio nam je I. Pongrac.
- Vandalizma je manje u pješačkoj zoni, otkada smo postavili videonadzor, što usporedno vidimo i po situaciji u čakovečkom parku u kojem videonazora nema, pa su i oštećivanja učestalija – kaže gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon dodavši da nije imao prigovora građana koji bi smatrali da im je privatnost ugrožena prisustvom kamera.
MANJI BROJ
PREKRŠAJA
U Policijskoj upravi međimurskoj tvrde da u pješačkoj zoni Čakovca, osim bolje zaštite gradske imovine, bilježe i manji broj prekršaja iz domene javnog reda i mira. Kamere su postavljene u Ul. kralja Tomislava, Strosmayerovoj ulici, Ul. Matice hrvatske, Katarine Zrinski te na Trgu Republike.
- Videonadzor je, osim smanjenja prekršaja te oštećenja urbane opreme, u više navrata pomogao policijskim službenicima pri hvatanju počinitelja nakon počinjenog kaznenog djela. Snimljeni materijal čuva se u policiji 15 do 30 dana, a od 2008. godine u funkciji je i vozilo za mobilni videonadzor. Vozilo se ciljano koristi prilikom snimanja javnih okupljanja, utvrđivanja prometnih prekršaja, nadzora državne granice i slično. Materijal snimljen iz vozila čuva se trajno – pojašnjava policijska službenica za odnose s javnošću PUM-a Danijela Turk.
SNIMANJE – U
PRAZNO?
Odnedavno, dvije kamere snimaju i novouređeni Trg slobode u Prelogu. Za instaliranje ove opreme Grad Prelog uložio je 35.398 kuna. No, preloške snimke su, zasada, više–manje - “ćorci”. U PUM-u nam kažu: Prelog nema videonadzor.
Preloški gradonačelnik Dragutin Glavina i sam je u dilemi:
- Mislim da bismo trebali razmisliti i o onim građanima koji su nam se potužili da se ne osjećaju ugodno pod kamerama na Trgu slobode. Još nismo definirali gdje ćemo i hoćemo li postavljati još kamera, dok se ne savjetujemo s policijom te usuglasimo unutar našeg vijeća za prevenciju – kaže D. Glavina.
Željka Drljić

Izvor: 2999