Glas javnosti 24.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kako u Hrvatskoj naplatiti alimentaciju?

Šaljem vam ovaj mail u nadi da ćete ga objaviti i ukazati na probleme u “našoj” državi i kako prolaze majke koje su se razvele i traže da otac djece plaća uzdržavanje za maloljetnu djecu, ako bi se to moglo nazvati uzdržavanjem.
Prilikom razvoda sud određuje ocu djece da doprinosi sa 500 kn po djetetu (2 djece) iako je državni minimum nešto manje od 1100 kn za djecu moje dobi, u redu, ja se s tim složem i molim sud da mu to odmah stavi na mirovinu pošto je dotični u mirovini, sutkinja mi odgovori da može ako se gospodin slaže (naravno da se ne slaže). Ima rok od 2 tjedna da mi uplati zaostatke i da do 15. u mjesecu uplaćuje za tekući mj. E sad počinju problemi. Niti mi je u roku 2 tjedna uplatio zaostatke, niti je uplaćivao za djecu, ništa. Odlućim ja to riješiti sudskim putem, moja najveća pogreška je u tome što sam vjerovala u naše sudstvo. Ovrha je išla jako brzo, ali se gospodin žalio i onda je predmet išao na županijski sud,kad tamo nakon 9 mjeseci neki sudac odlući da ovrha nije valjana jer, molim vas, nije napisano da dijete x potražuje 500 kn i dijete y potražuje 500 kn nego je napisano da djeca x i y potražuju svaki po 500 kn u ukupnom iznosu 1000 kn.
Sad već i imam pravo tražiti i privremenu pomoć od države pošto otac djece nije uplatio ništa već 7 mj.
Donesem ja sve papire odvjetniku na CZSS i zatražim privremeno uzdržavanje od države u 7. mj. ove godine i čekam rješenje nekih 2 mj. nazovem odvjetnika i pitam kad ću uopće dobiti to rješenje, odgovor: pa nije to tako dugo kod nas imamo rok od 60 dana, ali rješeno je doći će rješenje za par dana.
Čekam 2 tjedna i ponovno zovem da bi dobila odgovor da nemam pravo jer mi je bivši suprug platio, zamislite, 5000 kn u devetom mj. Da, platio je, ali on je mojoj djeci dužan još 15 000 kn, ali to nema veze jer je on uplatio, a to što nije plaćao dvije godine? 
 Lije pozdrav Vama i “našoj pravnoj državi“.
N.N., Čakovec

Izvor: 3000