Glas javnosti 20.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

KOMUNALNO PODUZEĆE PRE-KOM ODGOVARA HDZ-u GORIČAN

Poštovani članovi općinskog odbora HDZ-a Goričan, kako i dalje širite neistine vezano uz izgradnju kompostane u Goričanu i GKP PRE-KOM d.o.o., opet moram istaći da je jedina istina vezana uz PRE-KOM u vašem tekstu da smo mi kao tvrtka zainteresirani za izgradnju kompostane u Goričanu i to samo za obradu bio otpada. Sve ostalo su neistine i koriste za plašenje i manipulaciju vaših sumještana.
- Mi ne želimo u kompostanu dovoziti komunalni ni animalni otpad kako vi navodite jer se komunalni otpad trenutno odvozi u Totovec, a izgradnjom regionalnog centra u Piškornici (od 2018. godine) vozit će se tamo (sve općine Sjeverozapadne Hrvatske to su prihvatile).
- Vlasnik kompostane bila bi Općina Goričan, a ne tvrtka u vlasništvu Grada Preloga (PRE-KOM) i kako navodite “tko zna kojih osoba”.
- Model izgradnje koji se predlaže temelji se na sredstvima fondova i PRE-KOM-a, a vlasništvo kako je već navedeno ostaje u rukama Općine.
- Ukoliko se s Općinom postigne dogovor kompostanu daje na upravljanje PRE-KOM-u, a za to dobiva i sredstva od korištenje (najam) kompostane.
- Na poslovima u kompostani zaposlilo bi se 3 do 4 radnika naravno s područja općine.
- Mi ne želimo postaviti kontejnere za animalni otpad jer su oni postavljeni u veterinarskim stanicama koje su ovlaštene za skupljanje takvog otpada.
- Mi ne želimo izgraditi centralno mjesto za obradu komunalnog otpada u Goričanu. PRE-KOM posjeduje vlastito reciklažno dvorište i sortirnicu za korisni otpad u Prelogu gdje obrađujemo više od 600 tona korisnog otpada.
- Udruge za zaštitu okoliša prepoznaju ovaj naš projekt kao nešto pozitivnog jer razvijamo sustav primarne reciklaže otpada čime on postaje iskoristiva sirovina.
- Ovakve projekte podržava Ministarstvo zaštite okoliša s Fondom za zaštitu okoliša, odnosno razni fondovi EU.
Još jednom bi vam naveo što je kompostana i što bi se tamo radilo:
- kompostana je vodonepropusni plato s vlastitim sustavom odvodnje i vlaženja komposta
- dio plato služi za usitnjavanje krupnog bio otpada (granja)
- dio plato služi za zaprimanje sitnog bio otpada (lišće, trava, ostalog bio otpada)
- zaprimljeni bio otpad slagao bi se u komposne nasipe te povremeno okretao i vlažio
- zreli kompost bi se prosijavao, dio bi vraćali domaćinstvima (korisnicima usluge) besplatno, a preostali dio bi prodavali na tržištu.
Na kraju bih vas još jednom zamolio da ne iznosite neistine i ne manipulirate s građanima.
Siniša Radiković, dipl. ing., PRE-KOM Prelog

Izvor: 3004