Glas javnosti 28.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Ako te netko udari po jednom obrazu, pruži mu i drugi?

Ovu rečenicu (iz Biblije) citirao mi je u lice jedan uvaženi Njemac - ateist, ovdje u Münchenu i to u trenutku kada je saznao da su međunarodni suci u Haagu oslobodili naše hrvatske generale.
Gledao sam ga “tupo” u lice a on mi reče: “Vi Hrvati uvijek ste se kao po nekom nepisanom pravilu dali tući od drugih. Držali ste pokorno jednu stranu lica a onda ste se okrenuli i pružili agresoru i drugu stranu obraza.” Nastavio je: “Konačno ste se oslobodili i osvjestili. Ova oslobodilačka presuda vaših generala dokaz je tome. Tek sada ste svoji na svojem. Čestitam vam”, završio je Njemac.
Dragi čitaoci lista »Međimurje«, možete si zamisliti kako sam se osjećao toga trenutka. Bio sam ponosan što sam Hrvat. Dan kasnije ipak sam se zamislio i zapitao samog sebe: Tko to odgaja hrvatskog čovjeka tako da se za njega može reći da nije u stanju boriti se? Hrvatski čovjek stavlja se uvijek u neki podanički položaj. Odgovara mu da ga tuku sa svih strana. I našao sam odgovor. Vjernik sam ali jedna “reformacija” u našoj Crkvi u Hrvata dobro bi nam došla. Mi Hrvati jako dobro se znamo moliti ali to nije dosta. Kada se treba angažirati u društvenom životu svoje općine pasivni smo, bježimo u sakristije i rađe slušamo one koji nam govore: Ako te netko udari po jednom obrazu pruži mu i drugi. Netko i od toga ima velike koristi ali narod ne.
Jedan primjer. Njemci pjevaju svojoj “kraljici” Merkel a kojoj kraljici pjevaju pjesme Hrvati? Zna se, onoj prije 2000 godina - kraljici Hrvata. I ne zaboravimo - i Njemci su kršćani ali ne “ovce”.
P.S. Sa zakašnjenjem čestitam veliki jubilej 3000 broja lista »Međimurje«, uz srdačan pozdrav
August Novinščak,
München

Izvor: 3005