Glas javnosti 28.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

KAKO SU OSVOJILI KARAULU AKO SU SE GRANIČARI PREDALI (2.)

Zar bi bilo bolje da je odletjelo u zrak?!

U vašem listu od 13. studenog u članku “Kako su osvojili karaulu ako su se graničari predali” novinar Mladen Grubić prenosi izvješće s aktualnog sata sjednice općinskog vijeća Kotoribe. Teško bi bilo šutjeti na izrečene gluposti vijećnika Vinka Horvata “velikog domoljuba” ili njegove želje da stalno bude u centru pažnje. S obzirom da on u takvom stilu stalno nastupa smatram da je potrebno reći zbog javnosti, ali i zbog nas koji smo bili sudionici tog događaja, pa znamo i sjećamo se prave istine oko “oslobođenja” te iste karaule.
Karaula u Kotoribi jest predana nakon višetjednog osvajanja i pregovaranja. U samom činu osvajanja najveću ulogu imala je Teritorijalna obrana, vođena kriznim štabom, a neposredno zadužen za to je bio Josip Horvat, brat tog istog Vinka Horvata, koji ga je sam uključio dan, dva u akciju jer mu se nije išlo na posao. Brat mu je prilikom toga rekao otprilike ovako: No, hodi nekam te denemo. Taj isti Vinko Horvat u toj akciji oslobađanja karaule jedini je ispalio metak što je tada bila velika provokacija, nažalost i danas nastavlja u istom stilu.
U samoj akciji osvajanja sudjelovalo je preko 100 ljudi. A kad već spominjemo one koji su sudjelovali onda je svakako potrebno naglasiti ulogu Stanislava Trstenjaka koji je uspješno vodio pregovore. Nije mnogo trebalo da se ponovi situacija iz Donje Dubrave - tamo je karaula odletjela u zrak.
Ovaj datum je vrlo značajan za Kotoribu jer je hrvatska vojska dobila značajne količine oružja i streljiva. Sam čin pada karaule na neki način označava i pad komunizma u Kotoribi, kojeg je još uvijek teško savladati u glavama pojedinaca. HDZ je taj datum uzeo za obilježavanje jer se tada prisjećamo svih žrtava kojih na žalost nije malo, a nemaju možda ni dostojan spomen. Tendencija je da to postane veliki dan za Kotoripčane, koje je HDZ želio animirati, ali očito da ima onih koji bi radije da je karaula odletjela u zrak.
Vinko Horvat očito nezna da je karaula dobivena diplomatskim pregovaranjem, da je pregovaranje rat riječima i da je na našu sreću taj rat uspio povoljno za nas, te je karaula oslobođena. Bilo bi dobro da tobože nezavisni vijećnik manje lamentira, a daje više korisnih prijedloga za unapređenje Kotoribe. Do sada takve prijedloge nisam čuo.
Umirovljenik I. Matotek

Izvor: 3005