Arhiva 02.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Svećenik koji je spasio crkvu

Proteklih dana vlč. Pavao Markač, župnik Župe Sveta Marija, uz pomoć svojih župljana, prikupljao je novčane priloge za postradale u nedavnoj poplavi u Pušćinama. U srcu su mu mještani Pušćina, jednako koliko i njegovi Svetomarčani i Donjomihaljevčani jer je vlč. Markač godinama bio župnik i u nedelišćanskoj Župi.
- Na dan kad je voda prodrla preko radija sam na večer pratio vijesti iz Pušćina i u jedom trenutku više nisam mogao samo sjediti i slušati. Sjeo sam u automobil i odvezao se u Pušćine.
Bilo je strašno... nisam mogao ništa drugo učiniti do obilaziti moje drage Pušćinčane, primiti ih za ruku, moliti s njima. Prišao sam i braći baptistima čija je crkva bila poplavljena i pružio im ruku – priča župnik Pavao Markač.
Obilazeći Pušćine, vlč. Pavao Markač uskoro je shvatio da je samo jedno mjesto u poplavljenom dijelu naselja ostalo na povišenom, suhom i sigurnom otočiću – crkva posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije (Uznesenju BDM je posvećena i crkva u Svetoj Mariji u kojoj je vlč. Markač danas župnik). U trenutku su se svećeniku misli vratile u vrijeme izgradnje crkve u Pušćinama i nevjerojatan slijed događaja koji su joj odredili budućnost:
- U vrijeme u kojem se gradila crkva u Pušćinama bio sam župnik nedelišćanske Župe. Na samom početku gradnje zamolio sam izvođače da crkvu podignu na povišenom dijelu.
Moja molba nije imala veze sa strukom: završio sam teologiju, a “pametovao” sam inženjerima građevine, zbog čega su me i uvjeravali da nisam u pravu i da crkva mora biti izgrađena u prirodnoj razini tla.
No, meni unutarnji glas, koji tada nisam mogao objasniti, nije dao mira. Inzistirao sam i usprkos negodovanjima izvođača, crkva u Pušćinama je izgrađena na povišenom terenu.
Upravo tih nekoliko centimetara spasilo ju je od ove poplave. Ostala je neoštećena na malom otočiću, jedinom povišenom mjestu u poplavljenom dijelu Pušćina – ispričao nam je vlč. Makrač, a naša zračna fotografija iz crnih dana Pušćina to dokazuje.
Željka Drljić
Snimio M.Belčić

Izvor: 3010