Sport 09.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Klubovi u borbi za goli opstanak

Zajednica sportova Grada Čakovca pod svojom ingerencijom ima 75 sportskih udruga s oko 7.500 aktivnih sportaša u kojima djeluje velik broj sportskih djelatnika, uglavnom entuzijasta i amatera bez kojih te udruge ne bi mogle aktivno djelovati i postizavati uglavnom dobre rezultate. Na čelu Zajednice je već u trećem mandatu poznati i priznati sportski djelatnik, posebno u teniskom sportu, Čakovčanin Bojan Ružić. Ovo je znakovit podatak, radi se o sportskom djelatniku za kojega svi, posebno oni koji ga dobro poznaju, imaju samo riječi pohvale uz napomenu „da nam je samo više takvih u sportu“. U Zajednici se sve radi na amaterskoj osnovi, Izvršni odbor je vrlo aktivan, svi poslovi „štimaju“ i na vrijeme se izvršavaju. Jedino ne „štima“ financijska situacija koja je unatrag par godina, a to se odnosi i na proteklu 2012. godinu izuzetno teška i složena. Unatoč vrlo dobrih i evidentnih rezultata na sportskom planu. No najbolje je da o tome nešto više komentira i odgovori Bojan Ružić.
- Sport u 2012. godini na žalost manje ćemo pamtiti po rezultatima i uspjesima sportaša a više po, sad već slobodno možemo reći, borbi za opstanak. Dobre rezultate bez financijske potpore nije moguće ostvariti. Dio aktivnosti sportskih klubova financiran je preko Zajednice, za redovnu djelatnost i stručni rad. Od planiranih 450.000 kuna isplaćeno je tek 250.000. Grad je uz to direktno sufinancirao troškove korištenja objekata, sportskih manifestacija, a često puta je interventno uskakao kada su klubovima zaprijetile suspenzije. Koliko je situacija teška vidi se i po činjenici da pojedinim klubovima često puta iznos od 2.000 kuna pitanje opstanka. Uz to sve je teže namaknuti sredstva od sponzorstva i donacija, u mnogim je firmama situacija isto tako teška pa je teško očekivati financijsku potporu. Firme koje mogu i hoće pomoći mogu se nažalost nabrojiti na prste jedne ruke, a treba reći i to da je pojedinim firmama kriza došla kao dobar izgovor da bi uskratili financijsku potporu. O profesionalizmu više ne možemo govoriti, sve se svodi na entuzijazam pojedinaca koji vode klubove, trenera, roditelje…
Unatoč tome naši sportaši postigli su protekle godine zavidne rezultate. U momčadskim sportovima treba istaknuti rukometašice Zrinskog koje se bore za ulazak u 1. ligu, nogometaši za povratak u 2. ligu, u pojedinačnim sportovima uvijek ima dobrih rezultata streličara, gimnastičara, plivača, atletičara, tenisača... No više i detaljnije o tome biti će riječi uskoro prigodom proglašenja najboljih sportaša Grada Čakovca za 2012. krajem siječnja. U prošloj godini uspješno je proveden naš program na koji smo osobito ponosi. Sportski kampovi Grada Čakovca - „Svaki tjedan sport jedan“ koji su privukli pažnju čak 450 sudionika. Organizirano je 17 sportskih kampova u 11 tjedana ljetnih školskih praznika, ukupno je zabilježeno 1391 sudjelovanje, a prosječno je svako dijete sudjelovalo u 3 sportska kampa.
• Ukratko o planovima za 2013. godinu?
- Čemu se nadati u 2013. godini? Bojim se, nažalost, ničem dobrom. Vraćamo se na prvo pitanje. Bez značajnije financijske potpore teško je očekivati bolje rezultate, a bojim se da će doći i u pitanje sama opstojnost pojedinih klubova. Sport je jedna od najzdravijih aktivnosti čija potrebitost, osobito za mlade, ali i sve ostale generacije, nije upitna. Ne samo da doprinosi očuvanju tjelesnog zdravlja, već pomaže razvijanju raznih vještina, plemenitih i kolegijalnih obrazaca ponašanja i komunikacije, a svakako je jedno od najprihvatljivijih i najboljih sredstava i putova za borbu protiv droge, alkohola i ostalih poroka. Uz sve to, vrhunski sportski rezultati prepoznatljiv su i nadasve pozitivan oblik promocije sredine iz koje sportaši dolaze, u ovom slučaju Grada Čakovca, i daju nezamjenjiv doprinos njegovoj promociji. Zbog svega toga upućujem apel u svoje i u ime svih sportaša Grada Čakovca da se, unatoč krizi pomogne i iznađu mogućnosti za financiranje sporta, završio je Bojan Ružić.
J. Freiler

Izvor: 3011