Gradovi i općine 28.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

O kotoripskom fašenku

Predstavnici kotoripskih udruga okupili su se na dogovoru za organizaciju Kotoripskog fašenka. Dogovorom je koordinirao općinski načelnik Ljubomir Grgec koji je zahvalio udrugama te OŠ i Dječjem vrtiću zbog pomoći u organizaciji ove tradicionalne manifestacije koju, zbog nepostojanja Turističke zajednice, u posljednje tri godine organizira Općina Kotoriba.
Dogovoreno je da se fašenska povorka, uz niz drugih popratnih manifestacija, održi 10. veljače. Ona će biti sastavljena od predstavnika općinskih udruga, mjesnih osnovaca i polaznika Dječjeg vrtića. Na manifestaciju su, kao i ranijih godina, pozvani predstavnici pomurskih naselja iz Republike Mađarske, pa će ona imati međunarodni karakter. Povorka će u 14 sati krenuti od društvenog doma u Doljnjem kraju, kretat će se Ulicom kralja Tomislava u kojoj će kod zdravstvene ambulante skrenuti u Ulicu P. Miškine koja vodi do zgrade OŠ, odnosno sportske dvorane. Tamo će se predstaviti maske te će za sva nedjela biti osuđen i fašenk. Za sve posjetitelje bit će osigurani besplatni napitci i krafne. Po završetku programa, koji će biti začinjen glazbenom pratnjom Limene glazbe iz Belice, maškare će se okupiti u stolnoteniskoj dvorani u kojoj će za sve njih biti organizirani besplatno jelo i piće. Koordinator u realizaciji manifestacije bit će MNK Klub 75.
Neizostavan dio manifestacije bit će i Kotoripski vrabec čiji će sukreatori biti sami Kotoripčani. Oni svoje dosjetke i prisjećanja na minula događanja u humorističkoj formi mogu ubaciti u poseban fašenski sandučić koji se nalazi kod željezničkih brklji.
Općina Kotoriba svaku će grupnu masku nagraditi s 1.000 kuna, a načelnik je najavio upitnost dijela cjelokupne godišnje dotacije udruzi koja će se oglušiti na poziv ovoj manifestaciji. Rečeno je kako ima udruga čiji članovi ne mogu sudjelovati u povorci, no, oni organizaciji mogu pomoći na drugi način, što će se ubrojiti u njihovu aktivnost.
M. Grubić

Izvor: 3014