Glas javnosti 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Ne vjerujte Josipu Balogu!

Ja sam Daliver Oršuš predsjednik sam Vijeća romske nacionalne manjine općine Podturen. Prisiljen sam da se obratim na navode koje Josip Balog propagira u raznim medijima, u vezi sa takozvanom “oazom mira” za koju tvrdi da je nekada bila u našem romskom naselju Lončarevo. Ovakve laži u kojima plasira mržnju i bjes zapravo štete cijelome Međimurju a uz to proziva PU međimursku, župana Ivicu Perhoča i predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine međimurske županije Željka Baloga.
Josip Balog se ne može pomiriti sa sudbinom da sam ja dobio sto postotno povjerenje Roma na prošlim manjinskim izborima, a on je dobio svega par glasova.
- Podsjetimo da je Josip Balog stariji iz vatrenog oružja pucao direktno u mene i na moju sreću i njegovu žalost ima problem sa vidom i nije me uspio ubiti. Prijavljen je djelatnicima policije, da bi nakon nekog vremena imao pretres u obiteljskoj kući uslijed čega mu je pištolj pao kroz nogavicu i djelatnici su mu isti oduzeli, a ilegalno ga je posjedovao. Također su njegovi unuci i dvojica sinova posjedovali dugo oružje automatske puške i često su to javno pokazivali, godinama prijetili i neovlašteno pucali, a da sve to vrijeme nismo uspjeli dokazati o istim.
- Podsjetimo i to, da je u niz navrata u medije plasirao kako u Međimurje dolaze na tisuće Roma iz Srbije, pa sa Kosova i tako je uznemiraovao javnost da bi skrenuo neku medijsku pozornost na sebe i svoju obiteljsku Udrugu koja ima par članova a predstavlja se kao ŠEF svih Roma u Međimurju.
Podsjetimo i to da je ono što govori o nekakvoj “oazi mira” zapravo bila više od trideset godina “strava i užas” koji je radio upravo Josip Balog, koji je fizički tukao sve naše stanovnike, i žene, nas kao djecu dok smo još bili mali. Dolazio je kao terorista u naše kuće, sve bi nas tukao redom, tako da smo se kao djeca sakrivali ispod kreveta, udarao je nogama, kolcima, vrištanja danju i noću... Uzimao nam je hranu, novce koje smo nekada nadničarili, tko mu ne bi dao taj bi bio pretučen. Svojega rođenoga brata Martina Baloga tukao je godinama i ženu i djecu tako da su morali napustiti svoju obiteljsku kuću u romskom naselju Lončarevo i pobjegli su u drugo naselje, u Sitnice, gdje i danas žive. U kući koja je tamo ostala otvorio je u takozvani dječji vrtić i niz godina je kasirao iz raznih fondova ogromna sredstva, a djecu je hranio sa nekim paštetama i ledenim čajevima, dok je ostala sredstva prisvajao i iz istih razloga sagradio svoju obiteljsku kuću. Mnoge je žene premlatio ispred samog vrtića, a mogu dokazati da je jednu obitelj sa svojim unucima i svojim sinovima prebio ispred zgrade na samom ulazu Županijskog suda u Čakovcu. Mnogo je puta mene osobno fizički napao od kada sam mu oduzeo titulu predsjednika Vijeća, a to se je jednom dogodilo u prisustvu općinskog zamjenika načelnika.
- Podsjetimo i to da je osobno sudjelovao u tužbi za segregaciju djece Roma, sa ciljem da natjera Ministarstvo da mu financiraju dječji vrtić. Isto to i sada radi jer mu više ne teku financijska sredstva, jer je razotkriven sa mnogim malverzacijama, a da mi kao zajednica nikada nismo znali od kud sve dobiva financije, za što ih troši.
On je živio lagodan život i često je znao napadati institucije da treba ukinuti socijalnu pomoć, jer je tada mogao sebi i sinu priuštiti Armani odjela, Versači, putovao po Mađarskoj i tražio sebi partnericu za ženu nakon smrti njegove žene, i on je bio tamo kao Sulejman Veličanstveni... Sada je počeo osjećati krizu jer mu više ne teku silna novčana sredstva i nema sa kime nahraniti svoju familiju jer im socijalna pomoć nije dostatna.
- Istina je da su mladi posegli za nabavkom tog prokletog oružja, ali to oružje zasigurno nije namjenjeno za napad na većinski narod, već je to njegov doprinos. Uzimajući u obzir i teror koji i danom današnjim vrši sa svojim sinom, Zoranom Oršošom zvani Fafa iz Pribislavca i Bojanom Balogom iz Goričana koji imaju iste ciljeve i do sada su bili vrlo uspješni u dobivanju velikih novčanih sredstava na ime njihovih udruga.
Želim pohvaliti djelatnike PU međimurske jer su uspjeli Josipu Balogu od tolikog silnog naoružanja oduzeti barem taj jedan pištolj sa kojim je u mene kao predsjednika pucao, a ostalo je vješto uspio sakriti.
Isto tako mogu potvrditi da su uspjeli oduzeti i nezakonito posjedovano oružja iz kojeg je došlo do oštećenja električnog kabla u naselju. Ja osobno pohvaljujem i PU međimursku kao i našega župana Perhoča a istom mjerom i predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine međimurske županije Željka Baloga, koji ima mnogo napada od strane jedno te iste organizirane ekipe koju predvode Josip Balog, Bojan Balog, Josip mlađi sin od Šefa i Zoran Oršoš zvani Fata iz Pribislavca. Mogu odgovorno tvrditi da svi navedeni, krajnje ozbiljno i profesionalno rade na stvaranju svih preduvjeta za normalan život u našem lijepom Međimurju. Ima mnogo problema i trebamo zaista biti učinkoviti oko rješavanja istih.
Javno mogu pozvati Državno odvjetništvo i sve nadležne institucije da obave razgovor sa spomenutim osobama i da se konačno uvede neki mir u naše naselje i šire.
Daliver Oršuš

Izvor: 3016