Glas javnosti 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Perom i mačem - domu vjerni!

Sudeći po stanju svijesti naše medijske i političke oligarhije te dobrog dijela intelektualnog i kulturnog miljea, čini se da je danas u Hrvatskoj u trendu biti anacionalan ili kozmopolit, isključivi ateist ili agnostik, zadrti lokalpatriot ili jugonostalgičar, regionalist ili europejac - sve samo ne nacionalno svjestan Hrvat, deklarirani katolik, praktični vjernik ili ponešto glasniji promicatelj hrvatske povijesti i kulture.
Naglašenijim isticanjem nacionalnih ili vjerskih osjećaja izlažemo se mogućnosti da nas medijski vrlo moćne društvene skupine, udruge ili pojedinci javno stigmatiziraju kao nazadnjake i kočničare napretka s pripadajućim posljedicama za naš ugled i karijeru.
Dotle smo nažalost danas došli, zaboravljajući da s tako izvrnutim vrijednostima niti jedna država na svijetu ne može u osobito teškim vremenima u narodu pobuditi ono što je svakoj državi u takvim okolnostima sudbinski najvažnije - duh zajedništva, nadahnuće za velika djela ili spremnost za trpljenje.
Otužno je to reći, ali sami smo krivi. Nakon pobjednički izborenog rata i uspostave vlastite države, nepromišljeno i naivno dopustili smo stranim središtima moći da se poigraju našim nacionalnim osjećajima, a kojekakvim domaćim probisvijetima i hohštaplerima omogućili smo da nečasnim djelima osramote vrednote iskrenog domoljublja, nacionalnog ponosa i dostojanstva, vrednote koje svaka država brižno čuva i njeguje kao jamstvo lakšeg prebrođivanja mogućih teških i opasnih vremena.
Poremećeni sustav vrijednosti doveo nas je do toga da i u svakodnevnim stvarima gubimo kontrolu, pa se umjesto konstruktivnog dijaloga i polemike, olako i djetinjasto prepuštamo provokacijama nesposobnih političara i neodgovornih pojedinaca, koji umjesto smirivanja društvenih napetosti, potiču konfrontaciju i međusobno vrijeđanje te nas dijele čak i na takvim pitanjima kao što je uvođenje zdravstvenog odgoja u naše škole. Dokle tako? Zabrinjavajuća praznina duha, pothranjivana neimaštinom i programirana iz određenih središta moći, uzrokuje sve oštrije društvene sukobe i podjele te vuče naciju na sam rub ponora. Jedino u što se danas možemo pouzdati i čemu svim srcem trebamo težiti je jačanje duha; samo nas on može uzdići iznad beznađa i letargije, ohrabriti da iznađemo rješenja i otvorimo vrata poštenim, sposobnim, stručnim i kreativnim ljudima te svekolikom gospodarskom i kulturnom prosperitetu.
Taj duh zajedništva, zanosa i samopouzdanja nije nam nedostupan i ne nalazi se izvan nas, nego upravo u nama - u našoj tradiciji, kulturi i vjeri, u svemu onome što nazivamo duh naroda. Upravo njega zazivamo kad nam je najteže - u ratu i osobito kriznim vremenima.
Što u tom smislu može učiniti jedna mala udruga poput Bratovštine Petra Zrinskog? Naizgled ništa, ali ipak - nešto može. Zadaća Bratovštine je popularizacija povijesnih ličnosti, lokacija i objekata, promicanje moralne i etičke ostavštine hrvatskih velikana i zaslužnih građana, ali i običnih ljudi koji su nas svojim uzoritim životom i poštenjem obvezali na sjećanje.
Bratovština ima časnu dužnost da to materijalno i duhovno bogatstvo, to neiscrpno izvorište nadahnuća približi suvremenim naraštajima i na prikladan ga način ugradi u zajednicu, u svijest svakog hrvatskog čovjeka, a posebice mladeži. Sa sudbonosnim izazovima današnjice možemo se suočiti samo snažnim duhom i zdravim razumom.
Stoga pozivamo sve dobronamjernike, građanke i građane, da se pridruže Bratovštini, da sudjeluju u ostvarivanju njezinih zadaća u korist svakog hrvatskog čovjeka, pa i onih marginalnih skupina koje, ohrabrene nabujalim beznađem i prazninom duha, nastoje našu vjersku tradiciju i svekoliku uljudbu okriviti za nastalo stanje, odbaciti je, poniziti i ismijati pred vlastitim narodom te podrediti tuđim kulturama i tradicijama, posve stranima domaćem čovjeku.
Hrvatice i Hrvati, objedinimo i uprimo svoje snage i sposobnosti, solidarizirajmo se u stvaranju zajednice koja će pomiriti tradiciju i originalnost te opustiti štetne napetosti između tradicionalista i reformatora. Turbulentna vremena kroz koja prolazi čitav svijet podrazumijevaju preispitivanje svih vrijednosti, ali i najveći mogući oprez.
Tražeći ispravan put u labirintu vremena koje pred nas postavlja sve teže zadaće, valja nam slijediti već utabane staze, osluškivati svoje osjećaje i s povjerenjem se prepustiti onim vrijednostima koje su nas i u puno opasnijim povijesnim prijelomnicama nebrojeno puta sačuvale kao narod.
Viteški savjet,
mr. sc. Zlatko Bacinger, predsjednik

Izvor: 3016