Gradovi i općine 05.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

OD 9. OŽUJKA: OŠ "Joža Horvat" u Kotoribi

Bilo je pitanje vremena dodjele naziva Osnovnoj školi Kotoriba - ime Jože Horvata, književnika, moreplovca, svjetskog putnika, a nadasve Kotoripčanina. Ideja je to koja je tinjala među njegovim pristašama u Kotoribi, kao i mnogim poštovateljima njegovog djela. Ideja se počela pretakati u zbilju nakon njegove nedavne smrti, 26. listopada prošle godine, kada je župan Međimurske županije Ivica Perhoč na komemorativnom skupu u Kotoribi predložio da se kotoripskoj Osnovnoj školi da ime Jože Horvata. Prvi korak u tome napravili su članovi Školskog odbora OŠ Kotoriba koji su na posljednjoj sjednici u ovom sazivu donijeli odluku da se na adresu Međimurske županije uputi inicijativa o pokretanju postupka novog naziva škole.
Obrazloženja gotovo i nisu potrebna. Joža Horvat rođen je 10. ožujka 1915. godine u Kotoribi u kojoj živi do svoje 10. godine. S Kotoribom je ostao u neraskidivoj vezi sve do svoje smrti. Vode Mure uveliko su odredile njegovu spisateljsku karijeru.
Pored toga, buntovni Joža bio je čovjek u vječitoj borbi s nepravdama. To ga je odvelo u partizane u kojima je do kraja „izbrusio“ svoje ideale koji su ga doveli u nemilost bivšeg režima. U dječaštvu usađen avanturistički duh odveo ga je na svjetska mora. Bio je prvi Međimurac koji je u lakoj jedrilici oplovio svijet.Život ga nije mazio, pa je ostao bez oba sina. Jednog je odnio ocean za jedriličarske avanture, a drugi je nesretno stradao. Uvijek je volio dolaziti u Kotoribu, volio je ribolov, a najdraža međimurska pjesma bila mu je Mura, Mura.
Koliko je Joža bio privržen kraju med dvema vodami pokazuje i to što je dio svoje ostavštine poklonio Knjižnici i čitaonici Kotoriba, a nešto veći Muzeju Međimurja Čakovec. Svečanost proglašenja kotoripske Osnovne škole imenom ovog svjetskog putnika bit će upriličena u subotu, 9. ožujka, u 12 sati u školskim prostorima. (M. Grubić)

Izvor: 3019