Arhiva 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

VIŠEMJESEČNA POLICIJSKA AKCIJA: Otkrivena devetorica pušača

U srijedu je u Policijskoj upravi međimurskoj održana konferencija za novinare na kojoj su načelnik PUM-a Krunoslav Gosarić, voditelj Službe kriminalističke policije Goran Cmrečak i glasnogovornik Zdravko Kolarić javnost upoznali s rezultatima višemjesečne operativne akcije kodnog imena Smokey. Tijekom opsežnog kriminalističkog istraživanja, započetog u studenom 2012., međimurska je policija otkrila i privela devet muških osoba zbog sumnje da su počinili 22 kaznena djela vezana uz zloporabu, neovlaštenu proizvodnju i omogućavanje trošenja opojnih droga.
- U ranim jutarnjim satima, 4. ožujka uhićeno je 9 osoba, a temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, provedene su pretrage doma i drugih prostora na više adresa, pri čemu je pronađeno i oduzeto ukupno 821,9 grama marihuane, zatim 44 biljke indijske konoplje (visine od 8 do 12 centimetara), 70,3 grama sjemenki indijske konoplje, 2,3 grama gljiva psilocibin, 1 automatska puška kalibra 7,62 mm, 26 komada puščanog streljiva, dijelovi oružja i vojne opreme te 3 digitalne vage. Sve uhićene osobe 5. ožujka predane su pritvorskom nadzorniku PUM-a, a potom dovedene Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, gdje su ispitane. Nakon toga je 8 osoba pušteno da se brani sa slobode, dok je jednoj osobi određen istražni zatvor – rekao je voditelj krimpolicije Goran Cmrečak, pohvalivši kolege na upornosti tijekom višemjesečne operativne akcije.
Uhićena su dvojica 24-godišnjaka te po jedan 22-godišnjak, 25-godišnjak, 28- godišnjak, 29-godišnjak, 30- te 38-godišnjak. Među privedenima je bio i maloljetnik u dobi od 16 godina za kojeg je utvrđeno da je preprodavao drogu u blizini međimurskih srednjih škola. Većina osumnjičenih je iz Novog Sela na Dravi te Čakovca i od ranije su poznati policiji.
Načelnik PUM-a K. Gosarić istaknuo je da je ovo druga složena i višemjesečna operativna akcija koju je međimurska policija provela u recentno vrijeme te da predanost policijskih službenika daje rezultata:
- Broj kaznenih djela u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 246, dok ih je u isto doba 2012. godine bilo evidentirano 274. Pojačali smo i otkrivačku djelatnost za 19 posto. U domeni općeg kriminaliteta također bilježimo pad broja evidentiranih slučajeva od 11 posto, u odnosu na prošlu godinu. Razriješenost je u 2012. godini iznosila 53 posto, a ove godine 67 posto. Stanje javnog reda i mira također je zadovoljavajuće te nismo zabilježili veće uznemiravanje građana. Nismo u potpunosti zadovoljni situacijom u domeni imovinskih delikata, no, i na rješavanju tog problema ustrajat ćemo – kaže Gosarić. (žd)

Izvor: 3020