Gradovi i općine 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

PRELOG: Otvoreni knjižnica i muzej

U Prelogu je uz prisustvo brojnih mještana te uzvanika iz politike, gospodarstva i Crkve 19. ožujka otvorena novouređena zgrada u centru grada, na adresi Glavna 33. Zgrada je podignuta s prijelaza XIX. na XX. stoljeće i tijekom prohujalih vremena oduvijek je u njoj stolovalo nešto važno za Preložane: nekad je bila rodilište, pa gradska uprava, a od srijede je - reprezentativni centar kulture.
U obnovu i adaptaciju objekta uloženo je 4,980.000 kuna, a Grad Prelog u opremanje je dodao još oko 1,600.000 kuna.
Na 190 kvadratnih metara u prizemlju zgrade smještena je Gradska knjižnica i čitaonica, a na katu (na 240 kvadratnih metara) se prostire galerijski prostor, tj., Muzej Croata Insulanus u kojem će biti smješten dio vrijedne ostavštine koju je Prelogu darovao kanonik i profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, rođeni Cirkovljančanin Matija Berljak.
I potkrovlje objekta iskorišteno je te pretvoreno u 190 kvadratnih metara multimedijske dvorane.
Galerijski je prostor na dan otvorenja posjetitelje dočekao izborom eksponata (slika i skulptura) iz doniranog blaga postavom nazvanim Naivna umjetnost - hrvatski ponos.
- U vremenima nesklonim kulturi, uspjeli smo stvoriti ovakvo zdanje! Motivirala nas je donacija vrijednih umjetnina prof. dr. sc. Matije Berljaka - istaknuo je gradonačelnik Dragutin Glavina.
MINISTRICE, NE TREBAMO VIŠE NOVCA!
Zgradu je s gradonačelnikom Preloga simboličnim rezanjem vrpce narodu Preloga i Međimurja na upotrebu predala ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Andrea Zlatar - Violić:
- Veliko je srce imao donator, veliko srce imali su i svi u gradu Prelogu koji su pridonijeli ovom pothvatu. Rijetko mi se događa da otvaram objekte, a da to ne prate i molbe za pokrivanje dodatnih troškova. No, ovdje, u Prelogu to nije slučaj - rekla je ministrica Zlatar - Violić.
ZAŠTO MEĐIMURCI PJEVAJU A CAPPELLA?
Prof. dr. sc. Juraj Kolarić, prije blagoslova objekta, govoreći o duhovnom i tradicijskom naslijeđu kraja, duhovito je objasnio zašto Međimurci pjevaju a cappella:
- Međimurci pjevaju a cappella zato što - dok pjevaju, delaju, pa ne mogu u rukama držati inštrument!

Željka Drljić

Izvor: 3022