Gradovi i općine 18.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

BELICA: Tko je odnio ogradu?

Iako su na općinskom vijeću Belice, održanom 20. ožujka, na dnevnom redu uglavnom bili dokumenti vezani uz izvršenje proračuna u protekloj godini, sjednica nije prošla bez diskusije.
Primjedbe i napomene imao je uglavnom oporbeni vijećnik Dragutin Petrić (SDP). Javio se za riječ već kod prve točke - usvajanja godišnjeg izvješća o izvršenju proračuna Općine Belica za 2012. godinu:
- Iako je to samo tehnički dokument, kod glasanja ću biti suzdržan kao što sam bio i kod donošenja proračuna i njegovih izmjena i dopuna. Razlog je u tome, što sam već rekao, da nisam zadovoljan s povlačenjem novca s državne razine. Kako je na vlasti SDP, a ja imam dobar imidž kod ljudi u ministarstvima, nudio sam pomoć Općini u svemu tome, ali nitko me oko toga nije kontaktirao. Znam da je i državni proračun preopterećen i da je decentralizacija sredstava samo izborna floskula, ali vjerojatno se nešto ipak može napraviti. Nije u redu da i dalje u Općini, isto kao i u državi, trošimo više nego što imamo. Tome ćemo kad-tad morati stati na kraj. Znam da je to sada, kod rasprave o izvršenju, već lanjski snijeg, ali ovo je upozorenje za budućnost. I ponovo ću ponoviti da kao općina s manje od 75 posto prihoda po stanovniku, u odnosu na državni prosjek, imamo pravo i na neka sredstva iz tog izvora. Ne znam zašto se ne inzistira na tome jer to je oko 200.000 kuna godišnje. Mi jesmo siromašna općina i malo bismo više trebali štititi svoje interese.
Načelnik Zvonimir Taradi (HNS), vezano uz sredstva iz državnog proračuna, rekao je da je država ta sredstva proslijedila županijama. Na nivou Međimurske županije napravljen je pravlnik kojim je regulirana raspodjela, pa smo prema njemu mi ostali bez tih sredstava.
I u raspravi po drugoj točki javio se isti vijećnik i prokomentirao da će i kod usvajanja obračuna prihoda i rashoda Dječjeg vrtića Belica za 2012. godinu biti suzdržan kao i kod prve točke. Kao razlog je naveo sljedeće:
- I o tome sam već više puta govorio, a ne radi se o samom obračunu, nego o priznavanju broja sati u vrijeme kojih ravnateljica obavlja poslove voditeljice te ustanove i broja sati u vrijeme kojih je odgojiteljica. I dalje smatram da bi za poslove ravnateljice to trebalo biti manje, kao što i jest u vrtićima općina približno naše veličine. To možda i nije neki novac, ali u ovim vremenima i 20 ili 30 tisuća kuna nije malo. Stoga ću i kod glasanja po ovoj točki biti suzdržan.
Uz Petrića, u raspravu o izvješću o izvršenju programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture uključio se i nezavisni vijećnik Boris Novaković. Primjedba Petrića odnosila se na to da tih sredstava nije dosta za sve što bi trebalo napraviti, a i uz to nije utrošen kompletan iznos. Novaković je svojim pitanjem otvorio temu zatvorenog odlagališta otpada u Gardinovcu te je pitao:
- Što se događa na tom odlagalištu koje je zatvoreno pred više od 10 godina. Odonda se tamo samo gomila smeće. Kako je tu i komunalni redar Tomica Ciceli, molim da on objasni o čemu se radi.
- Ja sam već napisao 34 novčane kazne, od čega je 65 posto naplaćeno. Ostalo je poslano na poreznu upravu koja će to riješiti. Da bi se na gardinovečkom deponiju napravilo reda, ja bih morao tamo dežurati 24 sata jer za prijavu trebam imati materijalne dokaze. Sve za što su pronađeni dokazi je i sankcionirano - rekao je komunalni redar.
D. Petrić uključio se u raspravu iznijevši stanje na isto tako zatvorenom deponiju u Belici:
- Belički deponij 2002. godine je poravnat i postavljene su ograda i ploča s upozorenjem da je tamo zabranjeno dovoziti otpad. No, ograde djelomično više nema. Možda bi i na našu internetsku stranicu trebalo staviti informaciju da su deponiji zatvoreni i da se tamo ne može voziti otpad. Znam da je to Sizifov posao, ali možemo pokušati. Mislim i da nam fali građanske hrabrosti da, kad vidimo, prijavimo one koji tamo ilegalno voze otpad. To svakako moramo riješiti jer ćemo ulaskom u EU za takve stvari plaćati velike kazne.
Načelnik Z. Taradi rekao je da to više nema veze s Belicom i pojasnio:
- Mi imamo organizirani odvoz komunalnog otpada, krupnog otpada i elektroničkog otpada i mještanima je to sve u cijeni odvoza. Oni to znaju i vjerujem da se drže toga. No, imamo prijave da to rade mještani okolnih mjesta. Kod beličkog deponija čak smo navozili zemlju kako se vozilima ne bi moglo prići, ali je netko bagerom zemlju razgrnuo. Postavljena ograda dijelom je još davno prerezana i odnesena. Mislim da tu otpad najmanje voze Beličani i Gardinovčani. Deponij je uz cestu i pod okriljem noći tamo je najlakše iskrcati otpad.
U nastavku sjednice prihvaćena je izmjena sporazuma o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Čakovec te su izabrani članovi općinskog Savjeta mladih.
R. Topličanec

Izvor: 3025