Glas javnosti 18.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Krištanovec - malo mjesto s puno problema

Pošto smo kao oporbeni vijećnici Vijeća mjesnog odbora (VMO) Krištanovec(HNS-SDP) pred kraj mandata apsolvirali sve svoje mogućnosti da stanje u našemu mjestu promjenimo na bolje, uz sve što je dobro napravljeno u VMO Krištanovec, nezadovoljni smo s mnogim neriješenim problemima. Pošto Zbora građana nije bilo već 5 god., a prekidi između dviju Sjednica VMO-a su nekada bili i do 4 mj. obraćamo se svim nezadovoljnim mještanima kako bi ih informirali i podsjetili na bit problema u mjestu, za koje je većinom odgovoran predsjednik VMO Dušan Mikolaj (HDZ). Analizom zapisnika VMO-a do 2009.g. utvrdili smo da je isti površan, neobjektivan, često nema zapisanih odluka koje je po Zakonu i Statutu grada Čakovca moralo donijeti VMO, te su neki poslovi rađeni bez odluka VMO-a.
Sportski centar (SC) Krištanovec-zanima nas tko je Mikolaju gruntovno proknjižio bivše privatne parcele građana-pošto je od 1995.g. do danas najveći problem u mjestu koji nastaje kada Mikolaj započinje svoj megalomanski projekat gradnje Sportskog centra koji nikada nije dovršio, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, i nedostatka sredstava za tako zahtjevan projekat. Naš prioritet je bio hitno rješavanje tih odnosa, te brza i jeftinija sanacija i uređenje igrališta i svlačionice za potrebe mještana, na što on nije pristao.Tragična posljedica je da sve to vrijeme, mladi i mještani nisu imali nikakve mogućnosti za bavljenje sportom i rekreacijom u svojemu mjestu (zloćin prema mještanima), dok mi nismo 2005.g.to uspjeli urediti i staviti u funkciju,osnivajući
Nk“krištanovec“ sa podmlatkom u nesportskim i sigurnosno nemogućim i opasnim uvjetima,bez moralne,financijske i sportske pomoći VMO-a i predsj. Mikolaja, čija je to bila zakonska obaveza i dužnost prema Statutu grada Čakovca.
Neriješeni odnosi i problemi iz prošlosti našeg mjesta, uz financijske poteškoće, doveli su nas treći puta do prestanka nogometne aktivnosti u mjestu. Ove godine ponovno planiramo aktivirati NK“krištanovec“ sa novom Upravom kluba sastavljenom od članova kluba.
Projekat kanalizacije i sanacije asfalta-smatramo da je sve moglo biti bolje odrađeno da je predsjednik VMO-a Mikolaj poštivao mišljenje struke i prijedloge nadležnih, te da je pronašao kompromis sa odgovornima iz Međimurskih voda i Župan. Uprave za ceste. Smatramo da nije trebao bez znanja ŽUC-a, dati nalog za projekt rotora kod kapele, bez izrade elaborata, koji nema prometnu niti financijsku opravdanost. To bi već drugu zimu produžilo da mjesto bude raskopano i bez asfalta. Posljedica ovih neriješenih pitanja, uz manjak sredstava, je i kašnjenje dovršenja pješačko-biciklističke staze. Smatramo da je napravljeno previše propusta u ovim projektima, koji su bili na štetu konačne kvalitete i rokova izgradnje.
Sanacija objekta Društvenog doma-traje 10-ak god., puno je sredstava uloženo, a nije dovršena još niti jedna prostorija za potrebe VMO-a, udruge građana, mlade i umirovljenike. Uz sve navedeno, nakon uzastopnih primjedbi, do danas, Dom još nema gotov priključak na oborinsku i fekalnu kanalizaciju, a iza Doma predsj. VMO-a i Grad još nisu uspjeli šljunkom sanirali neuredno i blatnjavo parkiralište.
Zgrada područne škole-u zgradu je uloženo dosta sredstava, a posebno u luksuzno uređeni podrum škole, koji na žalost nije u funkciji i na korist učenicima i građanima. Uzrok su vlaga i neadekvatni uvjeti. Travnato igralište uz školu ne postoji 10-ak god.. iako za to postoji odluka VMO-a, dok su dječja igrala oštećena.
Izmjene i dopune provedbenog Urbanističkog plana naselja Krištanovca-zona sporta i rekreacije „Trate“ proširena je i ucrtana u Plan još 2008.g., prema zapisniku, bez odluke VMO-a Krištanovec. Istovremeno je onemogućeno širenje zone građenja uz taj Donji dio naselja, dok je u Gornjem dijelu koji ima slobodne parcele za građenje, paralelno otvorena i proširena još jedna zona. Nismo zadovoljni niti činjenicom da deponija otpada Pustošije,ucrtana još 1995.g,do danas nije brisana iz Urbanističkog plana građenja naselja Krištanovca.
Poljski putevi-nismo zadovoljni što nisu održavani godinama i nisu pošljunčani niti šljunkom, niti materijalom od asfaltnog kolnika kod iskopa kanalizacije kao što je bilo dogovoreno i odlučeno odlukom VMO-a Krištanovec.
Srušeni betonski spomenik“pil“ nije obnovljeni već 10-ak godina, ako su sredstva od osiguranja već davno odobrena. U produžetku, nakon izmjene trase kolnika, na oštrom zavoju, uz sam rubnik je velika opasnost za promet - plinska stanica, gdje je već izbjegnuti sudar , te je potrebno hitno premiještenje ili zaštita stanice, a tako izvedena situacija zavoja je prošla tehnički pregled objekta!?
Željeznička postaja Krištanovec-obećanje je vladajućih iz HDZ-a za svake izbore od 1990.g.,i dobro bi došla u ovo krizno vrijeme.
Međutim,osim izrade elaborata, projekta i utrošenih 20.000 kn, nije se pomaklo s početne faze.
Kanal za odvodnju Jalšovnica-ovaj projekat je morao biti gotov još 1995.g . i riješio bi problem odvodnje svih oborinskih voda sa cijele slivne površine oko naselja i igrališta, gdje slivne vode stvaraju najviše problema kod potapljanja nogometnog terena oko kojega je voda visoka do 1 m, a betonski propust kanala ispod ceste je oštećen, nepropusni i trebalo ga je davno zamijeniti novim.
Povjesnica Krištanovca-bila je gotova i plaćena još 2007.g., no građanima nije dostavljena na uvid. Ista je nepotpuna, subjektivna, nema svih bitnih događaja i činjenica, te nema prikaz novije povjesti kada naš VMO postiže zapažene rezultate, a najveći rezultati i projekti u mjestu nisu uopće navedeni.
Svečani domjenak-održan je krajem 2012.g. u Krištanovcu za posebne uzvanike , premda smo mi kao oporba (HNS-SDP) bili protiv njegovog održavanja zbog nepotrebnog troška na teret Mjesnog odbora, dok u ovo krizno vrijeme, kada nemamo novaca za osnovne i najbitnije potrebe u mjestu.
Kao članovi oporbe VMO-a i Uprave nogometnog kluba, uložili smo na tisuće radnih sati dobrovoljnog rada, bez naknade na košnju i uređenje mjesta i sportskog terena , održavanje objekta svlačionice, na radne akcije i lobiranja u korist mjesta u nadležnim Institucijama u gradu i županiji. Smatramo da se moglo puno više napraviti u suradnji sa mještanima, kao što smo to i nekada radili kada smo bili među boljima u Međimurju.
Članovi oporbe VMO-Krištanovec HNS-SDP:
Z. Horvat, D. Bakač, D. Medlobi

Izvor: 3025