Glas javnosti 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Prelog - prijatelj djece?

Na ulazu u Prelog je pano gdje piše PRELOG PRIJATELJ DJECE. A ja ću vam sada reći da to nije tako.
Kao prvo, vrtić u Prelogu je preskup - 700 kn je punooo novaca. Čak i u Čakovcu je jeftiniji. Premalo se tu pokazao gard Prelog sa svojim sufinanciranjem. Recimo u Zagrebu je to drugačije posloženo, plaća se prema plaći. A kod nas u Međimurju gdje imamo najmanje plaće u Hrvatskoj plaćamo najskuplji vrtić. A nije samo tih 700 kn, tu se ponekad mjesečno nakupi još i dodatnih 50 do 100 kn za razne potrebe (maramice, salvete, flomasteri, drvene bojice i sl.). Zašto nema male škole (za predškolce)?
Zatim, škola (osnovna), od njezine gradnje nije se uložilo u nju koliko bi trebalo. Već se nekoliko godina govori da će se nastava održavati u jednoj smjeni - ništa od toga. Djeca nose teške torbe u školu svakodnevno. Zar se ne mogu napraviti u hodnicima garderobni ormarići pa da se ostave u njima papuče, stvari za likovni, za tjelesni? U školama u Maloj Subotici, u Čakovcu, u Svetom Martinu na Muri su riješeni ti problemi. Zašto nema “pametnih” ploča u razredima?
Grade se nove zgrade, stare obnavljaju, sele se državni (i ostali) namještenici iz jedne zgrade u drugu, a ja mislim da su djeca ipak najbitnija s našim učiteljima, da imaju adekvatan prostor za učenje. Toliko novaca se daje za razno razne udruge (ne kažem da i one ne trebaju dobiti, ali...), znači da ipak ima novaca samo nije dobro preraspoređen za djecu ili nikoga nije briga. Ili se Vi već zaboravili kako je imati malu djecu i plaćati jako skup vrtić?
Sada kada opet počinje utrka za gradonačelnika Grada Preloga, evo vam dragi kandidati materijala za nešto da napravite i da pojeftinite vrtić za roditelje. A možete se i pozabaviti školom da današnji đaci imaju ugodniju nastavu. Svi mi kažemo da su nam djeca najbitnija i najvažnija, ali iz ovog baš i nisu, zar ne?
Preločanec Štef

Izvor: 3026