Arhiva 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

U Orehovici zinula zemlja, mještani u strahu

Kad je okopnio snijeg, otkrio je prijetnju u orehovičkoj Ulici Matije Gupca. Na samom križanju otvorila se rupetina čiju dubinu tama ne da naslutiti. Mještani, osobito oni starije životne dobi, pamte da je upravo na mjestu na kojem je “zinula” zemlja nekad bio jedan od vatrogasnih zdenaca, a takvih po Orehovici i okolici ima više od desetak, tvrde Orehovčani. I svi su redom površno zatrpani i sanirani. Pitanje je vremena kad će se otvoriti nove rupe.
No, najveću strepnju trpe obitelji u kojoj ima male djece:
- Predugo je vremena prošlo otkada se ta rupa otvorila. Razgledavali su je i naš načelnik i predstavnici građevinske tvrtke i policija, no, nije nam jasno zašto je potrebno toliko vremena da se rupa sanira?! Odrastao čovjek može se ozbiljno ozlijediti upadne li mu noga u rupu, no, širina otvora može biti kobna za malo dijete koje može jednostavno nestati u dubini. Zar to nadležnima nije dovoljno upozorenje? Čuvam dvoje unučadi u dobi od 5 i 8 godina i ne usuđujem se na sekundu ih ostaviti bez nadzora, čak ni u vlastitom dvorištu.
Djeca su znatiželjnija i što više upozoravamo i pričamo o toj rupi, to ih ona više privlači. Susjed je na ovom mjestu obično parkirao automobil i mogao je propasti. Djeca su nam se igrala upravo ovdje dok je snijeg još pokrivao rupu. Strah me i pomisliti što se moglo dogoditi - svjedoči Verica Klobučarić dok čvrsto za ručicu drži petogodišnjeg unuka Julijana Horvata.
S druge strane ceste nailazi Ružica Šalgaj s četverogodišnjim sinom Damirom. Potvrđuje riječi svoje susjede te dodaje da su u Općini Orehovica morali već odavno odreagirati i sanirati opasno mjesto:
- Strahujemo za djecu, ali ovo mjesto predstavlja opasnost za svakog prolaznika. Mjesto je označeno, tj., ograđeno granama, no, to nije dovoljno jer nije onemogućen pristup. U mraku se ta ograda ni ne vidi. Nadamo se da će općinski načelnik pokrenuti sanaciju prije nego što netko strada - dodaje Ružica Šalgaj.
ZAŠTO BUKAL VIČE?
Zanimalo me strahuje li načelnik Franjo Bukal da se ponovi selnička tragedija na njegovom području. Međutim, naišla sam na neočekivanu reakciju, inače mudro - strpljivog, F. Bukala:
- Ma koja rupa?! Rupica! Kakve su to gluposti?! Ne odgovaram na njih! - prvo je ispalio Franjo, a kad se uspio svladati, dodao:
- I policiji i Centru 112 sam rekao da ne uzbunjuju ljude bez veze! Rupicu smo odmah označili, čim se otvorila. Potpuno je bezopasna, a sanirat ćemo je čim nađemo nekoga tko to može, zna i ima vremena. Možda je saniraju upravo ovog trenutka!
Željka Drljić

Izvor: 3026