Čet, 02/05/2013

U Orehovici i Pribislavcu donačelnici - Romi

al
 

Sadržajne promjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi donose novosti koje će se manifestirati već na predstojećim, ovih dana raspisanim, lokalnim izborima koji će biti održani u nedjelju, 19. svibnja. Tiče se to zakonske regulative koja predviđa da jedan zamjenik općinskog načelnika, gradonačenlika ili župana bude iz redova nacionalne manjine ukoliko je ona zastupljena s više od 15 posto stanovnika.
Popis stanovništva iz 2011. godine sugerira da će zamjenici načelnika iz redova nacionalne manjine biti imenovani u općinama Pribislavec i Orehovica. Naime, u Općini Pribislavec udio romske nacionalne manjine je 19,39 posto - 608 od ukupno 3.136 stanovnika, dok je u Općini Orehovica 18,29 posto - 491 od ukupno 2.685 stanovnika. U drugim općinama i gradovima na čijem području živi romska populacija ti uvjeti neće biti zadovoljeni, pa zamjenici neće biti birani.
- Suradnja Općine Orehovica s ovdašnjim Romima izuzetno je dobra i uvjeren sam da će ona takva biti i dalje, osobito kad sve interese stanovnika Općine budemo branili zajedno, neovisno o tome tko će na ovim izborima biti izabran za načelnika i donačelnike. Mi smo i u ovom sazivu izvršne vlasti imali vijećnika iz redova romske nacionalne manjine (RNM) Krunoslava Vuka. Što se nove izborne regulative tiče, Romi će unutar svog naselja morati predložiti kandidata za zamjenika načelnika Općine Orehovica i davat će glasove osobi koju procijene da treba podržati. Isto tako, što se tiče Općinskog vijeća, u njemu će ubuduće biti dva, umjesto dosadašnjeg jednog predstavnika romske nacionalne manjine. Postoji još jedan detalj na koji treba ukazati javnosti. Ako stranke na svojim listama uključe kandidate romske manjine, i oni će, ovisno o broju dobivenih glasova naravno, ući u Vijeće - kaže za list Međimurje Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica.
Općinsko vijeće u Orehovici ima 13 članova, no, bude li potrebe za proširenjem, maksimalno moguć broj vijećnika bit će 15.
U Pribislavcu
drugačiji tonovi
Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić drugačije intonira dosadašnju suradnju s romskom populacijom, Vijećem romske nacionalne manjine i njezinim predsjednikom Željkom Balogom koji je ujedno u ovom man-datu bio vijećnik Općinskog vijeća u Pribislavcu.
- Naravno da će zakonska regulativa biti ispoštivana i da ćemo u budućnosti imati dva vijećnika Roma te zamjenika načelnika.
Državnom izbornom povjerenstvu i drugim nadležnima obratila sam se na ovu temu i istaknula da je nelogično što imamo zamjenika načelnika iz redova romske manjine jer se time štiti uski dio populacije koja ovdje živi. Mislim prije svega na to da te predstavnike izabire jedan uži dio ljudi, a činjenica je da će romski zamjenik načelnika i vijećnici morati štititi interese svih stanovnika naše općine, a ne samo svoje. Moram reći da naša suradnja s Vijećem RNM-a i Željkom Balogom nije bila na visini i to je bilo očigledno. Balog je štitio samo interese romske manjine, a zaobilazio je druge stanovnike koji čine glavninu. Ne zaboravimo da su ovdje učestali pojavni oblici krađa, delivkencije i drugih prekršajnih i kaznenih djela oko kojih su se romski predstavnici morali više angažirati, a nisu. Zato sada apeliram i pozivam da, u skladu s budućom ulogom Roma u životu ove općine, rade na obostrano zadovoljstvo, a ne samo za jedne - kaže za naš tjednik načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić.
Perhoč: Romi ne poštuju svoje izabrane predstavnike
Pitali smo župana Ivicu Perhoča smatra li da će sudjelovanje romske populacije u izvršnoj vlasti, u funkciji općinskih donačelnika, pridonijeti boljem razumijevanju svih pitanja vezanih uz funkcioniranje lokalne samouprave, njezinih mogućnosti i ograničenja?
- Procjenjujem da romski donačelnici neće biti previše svjesni kako stvari funkcioniraju. Zašto? Zato što nemaju jedinstvene stavove unutar Vijeća romske nacionalne manjine. Samim time, neće iznositi sve stavove svojih sumještana podjednako. Ni u općinama, ni u gradu, ni u županiji.
Tako dugo dok ne razviju sustav demokratskih odnosa unutar RNM-a i da poštuju one koji ih izaberu, tako dugo će i ovo pitanje suradnje s većinskim stanovništvom biti otežano. Romi sami moraju prihvatiti da svoje predstavnike uvažavaju jer su to njihovi predstavnici. U protivnom će nam i dalje biti teško tražiti zajednička rješenja - ističe župan Perhoč.
On se osvrće i na činjenicu da će u Županijskoj skupštini ubuduće također biti jedan predstavnik iz redova romske nacionalne manjine.
- Mi smo u Međimurskoj županiji i dosad davali prostora uključivanju Roma zajedno tražeći odgovore na određena pitanja. Sada RNM ima pravo na jednog vijećnika u Skupštini, a on može biti izabran s posebne liste ili može biti Rom koji će biti na nekoj od lista.
Nemamo obvezu imenovanja predstavnika Roma kao trećeg dožupana, ali ćemo, kao i dosad, koristiti sve institucije koje imaju ulogu u životu Roma. Tu prije svega mislim na Vijeće RNM-a - zaključuje župan Ivica Perhoč za list Međimurje.
Aleksandra Ličanin