Glas javnosti 29.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

VMO ŠTEFANEC: Hvala svima...

Kao što je poznato, mještani Štefanca pokrenuli su inicijativu o izdvajanju naselja Štefanec iz Općine Mala Subotica i pripajanje gradu Čakovcu dana 29. ožujka 2007. godine. Prva inicijativa tog tipa organizirana je još 1993. godine prilikom osnivanja općina, s preko 90% potpore mještana da naselje Štefanec pripadne gradskoj lokalnoj upravi.
Demokratsko izjašnjavanje mještana tada nije ispoštovano, te je Štefanec mimo volje većine njegovih stanovnika, pripojen Općini Mala Subotica. Kako smo i dalje sve društvene, obrazovne i socijalne potrebe obavljali u Čakovcu, a investicije Općine bile su nedostatne (podsjetimo- svi objekti tribina s pratećim prostorijama udruga, društvena dvorana, dogradnja crkve i sl. ostvareni su putem mjesnog samodoprinosa i prilozima mještana, a u posljednje dvije godine je u dva godišnja proračuna naselja od ukupno oko 1.400.000 kn, izgrađena jedino autobusna nadstrešnica od dvadesetak tisuća kuna), jedino prihvatljivo rješenje bilo je nastaviti inicijativu i ostvariti želju samih mještana.
Petnaest godina kasnije predložena je izmjena i dopuna Zakona o područjima županija, gradova i općina u Hrvatskom Saboru koja je ponovno odbijena. Da podsjetimo, izmjena i dopuna Zakona o područjima županija, gradova i općina potrebna je kako bi se u članku 23. pod rednim brojem 1. Grad Čakovec iza naselja Šandorovec upisalo naselje Štefanec, a u popisu naselja Općine pod rednim brojem 10. Mala Subotica naselje Štefanec izbrisalo, a takvu izmjenu Zakona donosi Sabor R. Hrvatske.
Kako novi saziv Vijeća mjesnog odbora Štefanec nije htio odustati od spomenute inicijative, na 3. sjednici održanoj dana 10. ožujka 2012. godine donesena je Odluka o nastavku provedbe inicijative, te je ponovno zatražena izmjena spomenutog Zakona. Mještani Štefanca podržali su inicijativu s 440 potpisa od ukupno 600 punoljetnih građana (ukupni broj stanovnika prema popisu iz 2011. godine je 716, a državni ured na dan 5. studenoga 2012. vodi evidenciju o 826 stanovnika, što nije stvarno stanje). Grad Čakovec jednoglasno prihvaća inicijativu 15. studenog 2012. godine, a Međimurska županija također jednoglasno 13. prosinca 2012. godine. Konačno pozitivno mišljenje Vlada Republike Hrvatske daje 10. travnja 2013. godine, a izmjenu i dopunu spomenutog Zakona Sabor donosi na 8. sjednici 12. travnja 2013. godine. Sam Zakon stupio je na snagu 17. travnja 2013. godine i tim danom Štefanec službeno ulazi u sastav gradske lokalne uprave.
U narednom razdoblju slijede dogovori s Gradom o preuzimanju ovlasti i obveza za uredno funkcioniranje naselja. Kako nam predstoje lokalni izbori, Grad Čakovec raspisuje redovne izbore i za Vijeća mjesnih odbora, pa tako i za Vijeće mjesnog odbora Štefanec, koji će se održati 19. svibnja 2013. godine. Stoga, pozivamo mještane Štefanca da se odazovu na lokalne izbore, kako bi po prvi puta izabrali gradonačelnika i novo Vijeće mjesnog odbora.
Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su nam pomogli ostvariti inicijativu izdvajanja iz Općine Mala Subotica i pripajanja Gradu Čakovcu, a osobito gradonačelniku grada Čakovca g. Branku Šalamonu s kojim smo posljednjih šest godina intenzivno surađivali, bivšem dogradonačelniku g. Nenadu Hraniloviću, bivšem predsjedniku gradskog vijeća g. Veselinu Biševcu na prvoj podršci i riječima potpore kojom smo izrazili namjeru za provedbom inicijative još prije deset i više godina, županu g. Ivanu Perhoču bez čijeg angažmana ovaj Zakon ne bi bio donesen, saborskim zastupnicama- potpredsjednici Sabora gđi. Dragici Zgrebec i gđi. Nadici Jelaš koje su po drugi put provodile saborsku proceduru i predložile izmjene i dopune spomenutog Zakona, Vladi R. Hrvatske, svim vijećnicima Grada Čakovca i skupštine Međimurske županije na jednoglasnoj potpori, njihovim pratećim službama, članovima Vijeća mjesnog odbora Štefanec iz prošlog i sadašnjeg saziva, i na kraju- mještanima naselja Štefanec na kontinuiranoj pruženoj potpori svih ovih godina.
Vijeće mjesnog
odbora Štefanec

Izvor: 3027