Piće i hrana 08.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 09.06.2017. 07:12.

Počela sezona roštiljanja

Sunce, pivo i sočni komadi mesa: Nikola Lesar donosi recept za odličan roštilj

Sunce, pivo i sočni komadi mesa. Ima li išta bolje od ovog? Mislim da se apsolutno svi pale na dobar komad mesa i onaj jedinstveni miris roštilja, pogotovo kad sve ovo prati lijepo sunčano vrijeme.

Ražnjići

SASTOJCI:

  • vratina (ili bilo koji drugi komad mesa prigodan za roštilj)
  • ljubičasti luk
  • paprika
  • med
  • slatka (ili ljuta) paprika
  • tabasco
  • sol/papar
  • sjemenke gorušice

Pomiješajte žlicu meda s uljem (možete koristiti i maslinovo), zdrobljenim sjemenkama goruščice, slatkom mljevenom paprikom, solju, paprom i tabascom. Prethodno narezano meso (na kockice, veličine jednog ili dva zalogaja) prelijte dobivenom marinadom i pustite da odstoji barem jedan dan prije pečenja. Bitno je dobro promiješati s marinadom. Ostavite nešto marinade za kasnije premazivanje mesa.

Nabodite komade mesa na štapiće s nabrojenim povrćem, koje ste također narezali na manje komade. Tu možete biti maštoviti, kombinirajte razno povrće. Za svaki roštilj bitna je dobra vatra. Jako je važno da se meso peče na žaru koji je srednje jak. Ako meso pečete na jakoj vatri, ono će izgorjeti izvana, a iznutra će biti još sirovo. Pecite meso nekih 10-ak minuta, uz redovito premazivanje prethodno napravljenom marinadom. I to je to.

Grčki umak na međimurski način

A sad jedan super umak uz ovaj roštiljček. Tzatziki! Jelo je zapravo grčko, ali idemo ga mi lijepo „pomeđimurizirati“.

SASTOJCI:

  • jogurt
  • kopar
  • turoš
  • jabučni ocat
  • češnjak
  • bučino ulje
  • krastavci (svježi)

Narežite krastavce na sitne kockice. Razrežite krastavac po dužini napola i žlicom izvadite sjemenke. One daju gorčinu, a to u ovome pokušavamo izbjeći. Ovo jelo zapravo razblažuje svaki zalogaj roštilja pošto smo ga „naljutili“ tabascom.
Kopar i češnjak nasjeckajte na komadiće.

Pomiješajte jogurt s krastavcima, koprom i češnjakom (pazite na količinu, pokušajte da je više krastavaca, a manje češnjaka) Dodajte nekoliko kapi bučinog ulja, nariban turoš i jabučni ocat. Začinite solju i paprom po želji.

Dobar tek!

Izvor: Nikola Lesar