Arhiva 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

U NEDJELJU IZBORI: Odaberite one za koje mislite da su najbolji!

U nedjelju, 19. svibnja i građani Međimurja izaći će na izbore. Birat će župana, članove Županijske skupštine, zatim gradonačelnika ili načelnika u svom gradu ili općini i članove gradskog ili općinskog vijeća. Na listićima za županijsku skupštinu tako će se pojaviti 8 lista, od čega 7 stranačkih, a jedna nezavisna. Od stranačkih, 4 će biti jednosložne, a 3 koalicijske. Na izborima u 3 grada i 22 općine Međimurja natjecat će se 116 listi, od čega 102 stranačke, a 14 nezavisnih. Od stranačkih listi, njih 65 su stranke sastavile samostalno, a za 35 su se složile u koalicije. Teren je najuspješnije pokrio SDP koji će svugdje imati kandidate za vijećnike. Od toga je 13 listi prijavio samostalno, a 13 je sastavio u nekoj koalicijskoj kombinaciji. Slijedi HDZ s 25 listi, od čega 13 samostalnih, dok su 12 koalicijske kombinacije. HNS će imati 23 liste, od toga 5 samostalnih, a 18 u koalicijskoj suradnji. Na drugom su kraju ovog poretka Savez za promjene i Savez hrvatskih umirovljenika i seniora sa po samo jednom listom, SP samostalnom, a SHUS u koaliciji. Ukupno će se za vijećnička mjesta natjecati 2.044 kandidata, od čega su 1.376 (67,32 posto) muškarci, a 668 žene. Za župana se natječe 5 kandidata, od čega su 4 istaknule stranke. Među njima, trojica imaju podršku koalicija, dok iza jednog stoji samo jedna stranka. Jedan je kandidat nezavisan. U utrci za gradonačelnička i načelnička mjesta gužva je nešto manja (u prosjeku, kao u mesu s kupusom) – za 25 čelnih mjesta natječu se 72 kandidata. To je nešto manje od 3 u prosjeku, ali u Donjem Kraljevcu je to 6 kandidata, a u Donjem Vidovcu samo jedan. Novost ovih izbora je što će u dvjema općinama biti birani zamjenici načelnika iz redova romske nacionalne manjine – u Pribislavcu je jedan kandidat, ali u Orehovici trojica. Njih biraju samo građani romske nacionalnosti.
Moći će glasati svi
Na lokalnim izborima građani će glasati na jednom od 154 biračka mjesta, jedno manje nego na nedavnim europskim izborima.Ovaj put neće se glasati u Praporčanu jer sada nema raspoloživog prostora, pa će s tog područja građani na glasanje u Selnicu. Ovi izbori u jednome će se razlikovati od prethodnih lokalnih, što nije vezano uz samu provedbu izbora, ali je dovoljno značajno da treba podsjetiti na to. Mještani Štefanca ovaj put neće birati vijećnike, načelnika i zamjenika u Općini Mala Subotica, već vijećnike, gradonačelnika i zamjenike u Gradu Čakovcu – nedavnom odlukom Sabora prešli su u drugu jedinicu lokalne samouprave. Izbori u odnosu na one prethodne nose jednu novost - na njima mogu glasati i osobe koje nemaju poslovnu sposobnost. No, tu su i neka stara pitanja o ograničenjima u glasanju na lokalnim izborima. Kako će, npr., glasati oni koji na dan izbora ne budu u svom prebivalištu, iz raznih razloga - netko jer je poslovno izbivao, ali i neki naši stariji sugrađani, da uzmemo drugi primjer, koji su smješteni u domove za starije osobe, izvan svog prebivališta. Milko Sambolek, predsjednik županijskog izbornog povjerenstva, komentirao nam je neke od posebnih situacija:
- Za pitanje izbivanja na dan izbora nema načelnog rješenja zadovoljavajućeg za sve kad je riječ o lokalnim izborima. Tehnički je nemoguće osigurati da na svim biračkim mjestima budu na raspolaganju glasački listići za svaku jedinicu lokalne samouprave, pa da onaj tko mora otputovati uzme potvrdu i odglasa izvan svog biračkog mjesta. Za starije osobe u domovima ili bolesne u bolnicama izvan prebivališta važi da mogu glasati ako su dostupni biračkom odboru sa svog birališta, u smislu da se do njih može doći u razumnom roku. Volju da glasaju moraju prijaviti u ustanovama u kojima su smješteni. Kanali suradnje s rukovoditeljima tih institucija već su uhodani, oni nam to jave, i tamo gdje je birač dostupan svom biračkom odboru, netko će i doći i glasanje će biti obavljeno, što je već uobičajena praksa u domovima i bolnicama. Pomoć će biti pružena i osobama kojima ona treba pri samom činu glasanja, kao npr. slijepima. Na ovim izborima neće biti listića na Brailleovom pismu, za razliku od onih parlamentarnih ili predsjedničkih, ponovo iz praktičnih razloga - nije tehnički moguće pripremiti veliko mnoštvo različitih listića za lokalne izbore. No, pomoć treba izričito zatražiti jer je tajnost glasanja jedan od osnovnih principa izbora. Glasanje će u okviru ovih praktičnih ograničenja biti omogućeno svima.
Dražen Kovač

Natječe se staro i mlado

U borbu za povjerenje građana upušta se i mlado i staro. Najstariji kandidat na izborima je Antun Moharić (HSS) koji se natječe za vijećničko mjesto u Gornjem Mihaljevcu. Antun je rođen 3. prosinca 1931. godine. Najmlađi sudionik izborne trke je Deni Jančec (HLSR), rođen 21. veljače 1995. godine, koji se natječe za vijećničko mjesto u Maloj Subotici.
Žene koje sudjeluju u utrci u prosjeku su nešto mlađe, dok je prosječan kandidat star 45 godina i šest mjeseci, a prosječna kandidatkinja ima 41 godinu i devet mjeseci. Najstarija je kandidatkinja Emilija Đorđević (HSLS), u Murskom Središću, rođena 2. siječnja 1933. godine, a najmlađa Martina Sermek (HSS), rođena 19. prosinca 1994. godine, za Vijeće u Belici.

Izvor: 3029