Gradovi i općine 21.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE DOMAŠINEC

Općina Domašinec svečanošću održanom u nedjelju, 12. svibnja proslavila je svoj dan Općine, tradicionalno inače posljednje nedjelje u svibnju, ali ove godine nešto ranije, zbog izbora i isteka mandata sadašnjoj vlasti. Svečanost je počela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježje poginulog hrvatskog branitelja Ljubomira Jalšovca iz Domašinca. U velikoj dvorani društvenog doma potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Domašinca, s izlaganjima u duhu ne samo osvrta na posljednjih godinu dana, već i jubileja Općine koja bilježi 20 godina od osnutka. Predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Furdi u svom je izlaganju, među ostalim, istaknuo:
- Kao najvrednije u funkcioniranju Općine Domašinec tijekom ovih 20 godina svakako bih izdvojio besprijekorno funkcioniranje predstavničke i izvršne vlasti. Ovo je općina koja u 20 godina nije imala niti jednu aferu, općina koja nije doživjela, kako to političari vole reći, krizu vlasti. Općina je to u kojoj nitko nije stavljao svoj osobni interes ispred javnog, općina u kojoj je sve u okviru zakona bilo podređeno građanima kao korisnicima javnih usluga.
Furdi je ponavljanjem istaknuo osnovni postulat u djelovanju Općine u svo vrijeme njenog postojanja - ne troši ono što nemaš, a ono što imaš, preokreni triput prije nego što potrošiš. S druge strane, niski nameti kao komunalne naknade, komunalni doprinos za gradnju objekata, znatno snižen komunalni doprinos za legalizaciju objekata i ostala davanja, ispod prosjeka okruženja, čine prihvatljivu osnovu i pogodnost za življenje na ovom prostoru, rekao je Furdi.
Općinski načelnik Dragutin Lisjak u svom je izlaganju podsjetio na aktivnosti i razvoj Općine Domašinec od osnutka do danas, preko niza ostvarenih projekata, od investicije u groblje i mrtvačnicu preuzete od Mjesne zajednice Domašinec, do nedavne rekonstrukcije javne rasvjete i dogradnje doma kulture. Počeci su bili materijalno skromni, s jednim isluženim stolom u uredu, bez telefona, ali su postojali volja i želja da se ostvari što više, da se pokrene proces modernizacije svega u Općini Domašinec, a samim time da se da doprinos Republici Hrvatskoj koju smo odavno svi željeli imati, rekao je. Na kraju svečanosti sudionike svečane sjednice, uzvanike i mještane pozdravio je i međimurski župan Ivica Perhoč, a potom je održan kulturni program koji su izveli folklorna i tamburaška sekcija KUD-a Domašinec, vokalni solisti Josip Mezga i Emanuel Krznar, s 8 godina najmlađi sudionik, te Mažoretkinje i Puhački orkestar Općine Domašinec.
Dražen Kovač

Izvor: 3030