Glas javnosti 27.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Općina Selnica na dnu... (2.)

Najprije bi se zahvalio svim svojim glasačima koji su meni kao kandidatu za općinskog načelnika i listi HSLS-a dali svoj glas. Prema rezultatima koje smo postigli moja lista i ja kao kandidat za općinskog načelnika dobili smo najbolje rezultate zadnjih 12 godina i mi smo shodno tome jako zadovoljni. Birači su pokazali na ovim izborima da su zadovoljni mojim radom što i pokazuju rezultati. Zato bi se trebali pitati kako ste radili, jer kao kandidat i kao nositelj liste HNS-a ste izborni gubitnik.
Mislim, nije mi jasno što ste Vi ovih godina radili, bili ste na član Općinskog Vijeća općine Selnica, a niste slušali ili ste čuli samo ono što ste htjeli čuti. Pa normalno da ste Vi oporbeni vijećnik nezadovoljni mojim odgovorima. Ja Vam tu ne mogu pomoći (istina uvijek boli). Nezadovoljni ste mojim izvješćima o radu, pa recite javno da se izvješća podnose svakih 6 mjeseci i da se izvješća načelnika o njegovom radu za svako polugodište sastavljaju u skraćenom obliku i ne mogu se ocjenjivati prema broju stranica.
Sad tek vidim da su izvješća o mom radu morala biti još kraća, jer moram zaključiti da ni ovako kratko izvješće Vi ne razumijete.
Vratimo se u 2009. godinu kada su se asfaltirale ceste, kako Vi napominjete, kao predizborne aktivnosti načelnika. Reći ću Vam jedno, ja kao načelnik nikada nisam gradio ceste radi sebe, nego radi naših mještana kojima je komunalna infrastruktura potrebna za normalan život i rad, zato to više nemojte spominjati.
Dalje, da se podsjetismo, Vi osobno i Vaš HNS ste odgovorni za opstrukcije cijeloga projekta modernizacije cesta preko projekta EIB II. O tome govori činjenica da smo ugovor sa fondom potpisali još 2006. godine a Vi ste kočili realizaciju do 2009. godine.
Dokaz je još tome i Vinogradska ulica u Praporčanu, koja se nije asfaltirala samo zahvaljujući Vašem angažmanu kontra projektu. Što se pak cijene projekta tiče reći ću samo da je Općina Selnica zahvaljujući mojemu osobnom angažmanu smanjila troškove modernizacije cesta za 950 tis kn od procijenjene vrijednosti, konkretno: procijenjena vrijednost je bila 3.980.450 kn, a mi smo ga izveli za 3.045.000,00 kn. Ja sam se izborio za sredstva iz fonda u iznosu od 1,6 mil kuna, a iz Ministarstva financija za 720 tis kn, dok je razlika sredstava uplaćena iz proračuna zajedno sa sufinanciranjem od strane naših mještana. Nije mi jasno zašto govorite neistine o kamatama Tegri, koja je radove izvela, kad dobro znate da su kamate iznosile oko 490 tisuća kuna i bile su plaćene iz sredstava Ministarstva financija iz razloga što fond na vrijeme nije mogao platiti cijeli trošak.
DA ONDA NISMO ZAPOČELI IZGRADNJU SVIH PROMETNICA, DANAS IH NE BISMO IMALI
Geodetske izmjere su projekt od vitalne važnosti za cijelu regiju, zato ih i sufinancira Državna geodetska uprava.
Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa je prioritet kod dobivanja građevinskih dozvola ne samo za Općinu Selnica kao instituciju već i za same mještane, a to bi Vi kao vijećnik, a ponajviše još kao kandidat za načelnika trebali znati. Prisjetimo se da je projekt bio u pripremi još 2005. godine, da smo u 2009. godini dobili mogućnost da ga izvedemo, a da ste Vi bili protivnik iz više nepoznatih razloga. Ugovor koji je potpisan sa Geodetskim zavodom Split i Državnom geodetskom upravom prezentiran je i potvrđen na Općinskom Vijeću Općine Selnica, temeljem toga je Vaša obaveza bila pomagati u realizaciji projekta, a ne širiti lažne informacije o cijelom projektu.
Izrada novog katastra nekretnina privodi se kraju. Slijedi samo još javno izlaganje (sudska komisija), a nakon izlaganja novi katastar nekretnina se počinje koristiti, a prema njemu se uređuju i zemljišne knjige.
Sa Geodetskim zavodom Split i Državnom geodetskom upravom smo u dogovoru oko plaćanja, tako da nema nikakvih bojazni oko blokade ili nečega sličnoga.
Jedino što sam ja naveo na prošloj sjednici Općinskog vijeća da ću poduzeti sva dozvoljena pravna sredstva da se taj posao izvede na korist i zadovoljstvo svih vlasnika nekretnina na području gdje se izrađuje novi katastar nekretnina.
Ne znam, Vi ne razumijete, ili ne želite razumjeti.
GROBNA KUĆA
Gospodine Vičević sami ste naveli da ste ugovor vidjeli, dobili ga i detaljno pročitali, ali me opet čudi zašto onda niste pročitali zapisnike grobnog odbora i projektni zadatak. Vidim da plasirate samo informacije koje bi eventualno vama išle u korist .
U kalkulaciju cijene je ušla grobna kuća sa pripadajućom dokumentacijom (legalizacija postojećeg objekta, arhitektonski projekt, građevinska dozvola, geodetske podloge), rekonstrukcija i dogradnja objekta prema projektu, izgradnja parkirališta sa prilaznim putem te uređenje okoliša odnosno ograde.
Zadužili smo mještane za sufinanciranje rekonstrukcije mrtvačnice u iznosu od 762 938,90 kn, do danas su mještani na račun općine uplatili 574.751,60 kn, što je prihod po posebnim propisima.
Do sada je za rekonstrukciju i dogradnju mrtvačnice utrošeno ukupno 674.915,92 kn. Iz toga slijedi da je Općina Selnica do sada utrošila 100.000.00 kn više u cijeli projekt od same uplate mještana. S time što projekt još nije završen. Treba još urediti parkiralište i okoliš kad se prikupi ostatak sredstava.
Mislim, interesantno je kako manipulirate podacima kad ste sve izvještaje dobivali na uvid kao i svi vijećnici. Jasno mi je da su izbori, a vi se kandidirate za načelnika (ne zamjeram Vam).
Hvalite se sa DPU-om ŠTUČEC, ne znam iz kog razloga, pa Vi ste taj i HNS koji ste od 2005. godine kočili projekte. Da projasnim, Općina Selnica je 2004. godine izrađivala DPU Gospodarske zone, koji je obuhvaćalo i dio Štučeca. HNS i investitor (vaš investitor) bili su protiv da ŠTUČEC bude u DPU Gospodarske zone, te smo na njihov zahtjev smanjivali obuhvat DPU Gospodarske zone, da bi sad nakon toliko godina opet tražili izradu DPU ŠTUČEC. Sjetimo se samo ispada HNS-ovih vijećnika oko DPU-a Gospodarske zone, odgovorno tvrdim da smo minimalno tri investitora izgubili radi samovolje i vaše svadljivosti.
Rotor na ulazi u Selnicu je sastavni dio DPU-a Štučec, a na osnovu sugestije gosp.Vukovića iz Selnice, a na pismeni prijedlog zamjenika načelnika gosp. Dragutina Debelca, a nikako Vaš.(pogledajte DPU). Općina Selnica ide u dobrom smjeru, ima potencijala u ljudima i u svim resursima i moja zasluga je u realizaciji svih projekata ove sredine. Nadalje, moj rad u Općini je javan, a rezultati su evidentni, što su birači sad i potvrdili, a 2. lipnja će još i više.
Spominjete projekte, pa stvarno se čudim vašoj nevjerici u njih kad ste bili vijećnik zadnjih nekoliko godina i sve troškove izrade svih projekata dobivali u proračunima i programima, to možda znači da ga niste ni pročitali ili ga čitati ne znate!
OSNOVNA ŠKOLA
Anđelko Kovačić je bio inicijator dogradnje školskog paviljona u korist jednosmjenske nastave u Selnici, sa ciljem povećanja kvalitete školovanja baš učenika iz PŠ Zebanec koji su temeljem istih zakinuti. Anđelko Kovačić je sudjelovao u projektiranju cijele zgrade kao načelnik Općine Selnica i kao član Školskog odbora što dokazuju zapisnici svih sastanaka i odbora.

MJESNI ODBORI
Vaša inicijativa. Zašto ne kažete koliki je trošak izbora za članove vijeća mjesnih odbora, a znamo da MO nisu pravne osobe.
Zamjeram Vam gosp. Vičević što sam Vam i nekoliko puta spomenuo na sjednicama Općinskoga vijeća što niste svoju energiju usmjerili prema radu za opće dobro ove sredine, nego ste podmetali klipove meni kao načelniku, a samim time i ljudima koji ovdje žive. Općina Selnica bi danas bila jača od pojedinih gradova i sredina u kojoj se lijepo živi da postoji sloga i zajedništvo, što je i moj cilj.
Znam da i ja ponekad griješim, jer čovjek koji radi i griješi. Iz grešaka se puno da naučiti, ali Vi kao da ovih godina ništa niste naučili.
Na kraju pozivam sve moje Selničanke i Selničane da izađu 2.6.2013. na izbore, te svoj glas podare pravoj osobi.
Načelnik Općine Selnica Anđelko Kovačić

Izvor: 3031