Arhiva 29.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

U Kotoribi održani dani šibe i ribe

U subotu i nedjelju održani su jubilarni, 10. dani šibe i ribe u Kotoribi, turističko-gastronomska manifestacija u organizaciji Općine. Dvodnevni program otvoren je Ribijadom - kulinarskim susretom mjesnih udruga koje su se nadmetale u spravljanju ribljih specijaliteta. Svoje kulinarsko umijeće iskazalo je 15 mjesnih udruga. Da su jela bila izvrsna dokazuje gužva pod velikim šatorom u kojem se tražio stol više. Specijaliteti su se dijelili besplatno te nitko toga popodneva iz Kotoribe nije otišao gladan. Legendarnog šarana na rašljama pripremili su kuhari koprivničkog Hotela Podravina. Nikome se nije žurilo kući jer je okrepu pratio i dobar štimung uz obilje glazbe. Nastupili su članovi Kontrast benda iz Ludbrega te pjevač Nano Prša. Tijekom subotnjeg popodneva održan je i ženski odbojkaški turnir na kojem su sudjelovale ženske ekipe domaćina, Donje Dubrave i Svete Marije.
Program Dana šibe i ribe nastavljen je u nedjelju, uz nastup Zvonimira Draveca, Zodiac banda, folkloraša i tamburaša KUD-a Kotoriba, malih folkloraša iz OŠ Kotoriba, Kotoripskih mažoretkinja te Pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir iz Skrada i Đure z Međimurja. Svi su oni nagrađeni pljeskom koji nije izostao kada je nastupio Zvonimir Dravec. Kako je u Kotoribi cug mašina fučnula, za brojne posjetitelje organiziran je i besplatan prijevoz vlakom na relaciji Varaždin - Kotoriba. Posjetitelji su mogli razgledati mjesnu etnozbirku i župnu crkvu, a u Knjižnici i čitaonici ostavštinu književnika Jože Horvata. Posebna zanimljivost manifestacije bio je lov ribe iz bazena, za što su se pobrinuli članovi Udruge prijatelja prirode i ribolova Žužička koji su napravili ribarsku kućicu stvorivši ambijent za lov ribe. Ništa manje pozornosti nije izazvala prezentacija pletenja proizvoda od šibe, a stari zanat prikazao je košarač Alojz Lovrek(56).
S obzirom na jubilej, priređena je mala svečanost na kojoj je općinski načelnik Ljubomir Grgec uručio priznanja onima koji su dali najveći doprinos ostanku i opstanku ove manifestacije. Priznanja su primili članovi SRD-a Som Kotoriba, Udruga prijatelja prirode i ribolova Žužička, tvrtka Međimurjeplet - Mura, Košaraštvo Pogorelec Kotoriba te Bernarda Habuš, idejna začetnica manifestacije i prva predsjednica TZ-a. Program su vodili Alen Fuš i Edita Farkaš - Nikić.
Mladen Grubić

Izvor: 3031