Crna kronika 05.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:14.

Policija tvrdi: Franjo Lovrenčić je ubijen!

OBRAT U SLUČAJU NAKON KOJEG JE PREMINUO TEŠKO OZLIJEĐENI GARDINOVČANIN

U slučaju tragične smrti Franje Lovrenčića (57) iz Gardinovca došlo je do obrata: policija ga više ne tretira kao nesretan slučaj, već kao ubojstvo! Prva informacija koju je policija dala o Lovrenčićevom udesu glasila je, podsjetimo, da se unesrećio 14. svibnja, radeći motornom pilom u svom vrtu. Dok je točio benzin u pilu, nije dobro zavrnuo poklopac spremnika goriva, pa se u pokušaju da pilu stavi u pogon polio po odjeći i rukama, obavijestila je tada policija, a mediji prenijeli. Pilu nije uspio upaliti, pa ju je odložio i zapalio cigaretu, a pritom su se zapalile benzinske pare koje su hlapile s njegovih ruku i odjeće te mu je vatra zahvatila i odjeću. U pomoć mu je priskočio sin Petar (27) koji je strgnuo s njega zapaljenu majicu i ugasio vatru. No, opekline trupa, glave i ruku koje je nesretni Franjo zadobio bile su preteške te je 20. svibnja preminuo u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, kamo je prebačen odmah nakon hitnog prijema u čakovečkoj Bolnici.
PREOKRET
No, 29. svibnja iz PU međimurske stiže priopćenje o novoj ocjeni slučaja:
- Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se Franjo Lovrenčić nije polio benzinom prilikom nepažljivog rukovanja motornom pilom i zapalio paljenjem opuška. Sumnja se da ga je 27-godišnjak (sin, op.) tijekom svađe polio benzinom po tijelu i potom upalio upaljač te tako zapalio benzinske pare koje su hlapile s pokojnikove odjeće - kažu u PUM-u.
Policija je protiv Petra Lovrenčića, koji je u tom događaju i sam lakše ozlijeđen, županijskom državnom odvjetniku u Varaždinu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio ubojstvo. Osumnjičeni je 28. svibnja uhićen i sproveden državnom odvjetniku koji ga je ispitao i pustio da se brani sa slobode.
PRIČE POKRENULE POLICIJU?
Već činjenica da je policija kaznenu prijavu s najtežom kvalifikacijom podnijela dva tjedna nakon događaja, a da je osumnjičenome ostavljeno da se brani sa slobode, čini ovaj slučaj posebnim i - čudnim. Iako naknadna kvalifikacija policije zvuči odlučno, u obzir treba uzeti i “taktiku” kojom se znaju poslužiti: Državnom odvjetništvu prijave najtežu kvalifikaciju koju ocijene mogućom, a pravosuđu prepuste konačnu ocjenu. Glasnogovornik PU međimurske Zdravko Kolarić kaže:
- Teško je govoriti o kojem se stupnju težine djela radi, je li se nešto dogodilo u žaru svađe, pa je posrijedi nehat - ili je bilo predumišljaja.
Policiji i pravosuđu pomoglo bi kada bi bilo čvrstih dokaza, ali se slučaj temelji samo na iskazima uključenih, barem kako se neslužbeno može saznati. Ono što je policiju ponukalo da slučaj naknadno prekvalificira je tzv. javni pogovor, narodski rečeno “što selo priča”. Gardinovcem se odmah po događaju proširila priča “kako je Petar bezinom polio i zapalio oca i tako ga ubio”. No, bez svjedoka, nitko sa strane nije ništa vidio - svi su od drugih čuli “što se dogodilo”. Uvjerenje se uvelike temelji na slici socijalno ugrožene obitelji kod koje se siromaštvo odražavalo i na odnose članova. No, priča prvih susjeda, koje smo posjetili, odudara od te konstrukcije. Jedna od prvih susjeda kaže:
- Začudilo bi me kad bi se pokazalo da se radi o ubojstvu. Imali su oni problema, znali su popiti i onda bi se posvađali, ali bi to potrajalao desetak minuta i sve bi bilo u redu. Pa mi nismo ništa vidjeli, ništa se nije čulo, tek kad je susjeda došla tražiti pomoć.
Drugi susjed dodaje:
- Nisu odnosi bili tako loši da bi Petar učinio zlo. Znali su se posvađati, ali je selo od toga napravilo svoju priču. Znate kako to ide – na jednom kraju sela ste ozlijedili prst, a na drugom kraju se priča da ste ostali bez ruke.
Pokušali smo na samom mjestu događaja, u kući Lovrenčićevih, saznati više. No, Ruža Lovrenčić, Franjina udovica, samo nas je zamolila da ne tražimo da o tragediji govori za javnost:
- Ne dirajte duboke rane, to ionako već čine zli jezici.
Sin Petar nije nam o događaju mogao reći ništa, uputivši nas da je obvezan na šutnju dok traje istraga.
Osim što je čudan, slučaj je i delikatan i za policiju i za Državno odvjetništvo – nepobitnu sliku činjenica bit će teško složiti. Možda na scenu stupi forenzika sa svojom procjenom o tome kako se zapalila odjeća na pokojniku. O tome mi laici možemo samo špekulirati (neki to i čine na društvenim mrežama). Ali, ni forenzičari ne dolaze do nepobitnih procjena lako, kako se to sugerira u televizijskoj razbibrizi.
Snimio D. Lesar

Izvor: 3032