Gradovi i općine 04.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 22:46.

Strahoninec i Savsku Ves preplavili dvojčeki!

Je li naša škola posebna po broju blizanaca, pitanje je koje su si postavile učenice Osnovne škole Strahoninec Kaja Topolnjak i Nikolina Ladić. Uz pomoć svoje mentorice profesorice Nataše Pongrac, krenule su u istraživanje te izradile vjerojatno jedinstven rad na našem području, zahvaljujući kojem su osvojile četvrto mjesto na nedavno održanom državnom natjecanju iz biologije.
Premda, kažu nam u Školi, trenutno imaju samo jedan par blizanaca, Karla i Saru Posavec iz Savske Vesi, saznanje da ih je ranijih godina bilo podosta, s obzirom na prosječan broj učenika - 360, bilo je motiv za obradu spomenute, zahtjevne, ali i široj javnosti zanimljive teme koju su učenice naslovile Karakteristike i učestalost pojave blizanaca u OŠ Strahoninec.
- Školske godine 2001./02. prvi razred naše škole upisala su čak četiri para blizanaca rođenih 1995. godine, s time da je jedan par rođen iste godine, ali u veljači, tako da su se oni upisali ranije. Još tri para starijih blizanaca već su polazila školu. U tom je razdoblju u našoj školi bilo osam parova blizanaca. Iznenađujuće velik broj. „Blizanački boom“ nas je zainteresirao, stoga smo odlučile istražiti jesu li pretpostavke o većem broju rođenih blizanaca na ukupan broj stanovnika u našoj sredini zaista točne ili nisu, odnosno odstupaju li podaci o broju rođenih blizanaca u Strahonincu i Savskoj Vesi od prosjeka broja rođenih blizanaca u Međimurskoj županiji, državi, pa i šire. Ujedno smo željele saznati i nešto o osobinama blizanaca, pričaju Kaja i Nikolina.
- Rad su prošle godine započele Klara Novak i Jana Smrtić, danas gimnazijalke, a završile su ga Kaja i Nikolina. S obzirom na broj blizanaca koji smo imali ranije, tema se nametnula sama po sebi. Koliko mi je poznato, nitko u Hrvatskoj, kad je riječ o osnovnim školama, nije radio ništa slično, kaže mentorica Nataša Pongrac.
Pri opsežnom istraživanju Kaji i Nikolini pomoć su pružili i mjesni župnik Branko Sanjković te djelatnici Matičnog ureda Čakovec. Nakon anketiranja, obradile su podatke od dvanaest parova blizanaca koji žive u Strahonincu i Savskoj Vesi, od ukupno njih četrnaest. Dva nisu željela sudjelovati.
Postotak blizanaca prema ukupnom broju rođenih u Međimurskoj županiji iznosi 0,58, dok je postotak rođenih blizanaca, čiji su roditelji imali prebivalište u Strahonincu i Savskoj Vesi, 2,50 - u odnosu na ukupan broj djece rođene u spomenutim mjestima. U Republici Hrvatskoj 2010. godine bila su 42.693 poroda, od toga 663, ili 1,6 posto rođenih blizanaca. Vidljivo je kako je postotak blizanaca rođenih u Međimurskoj županiji niži, dok je u Strahonincu i Savskoj Vesi viši u odnosu na državni prosjek. Najviši postotak rođenih blizanaca u Međimurskoj županiji i u Strahonincu te Savskoj Vesi bio je između 1990. i 1999.
OSAM PAROVA!
- Takav rezultat smo i očekivale jer je 1995. godine u našoj školi bilo čak 8 parova blizanaca. Što se tiče brojnosti blizanaca u Europi, „dvojčeki“ su najbrojniji u Belgiji, Finskoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. Inače broj varira između 1,34% i 0,6% (Grci). Prema najnovijem svjetskom istraživanju, provedenom u 75 zemalja u razdoblju od 1987. do 2010. godine, prosjek rađanja blizanaca je 13,6 na 1.000 novorođene djece - istražile su učenice.
Ukratko, Kaja i Nikolina zaključile su da je postotak blizanaca rođenih u Strahonincu i Savskoj Vesi veći od prosječnog broja rođenih blizanaca na području Međimurske županije.
U nizu prikupljenih podataka, otkrile su i pojedine zanimljivosti. Svi su ispitanici, bez obzira radi li se o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, odgovorili kako imaju zajedničke prijatelje, ali i iste hobije i dodatne aktivnosti, od sporta, glazbe, čitanja…
- Blizanci su zaista posebni, uvijek na neki način zanimljivi, i zavređuju našu pozornost - poručuju Kaja Topolnjak i Nikolina Ladić.
Trenutno jedini blizanci u Školi (dvojajčani), Karlo i Sara odlični su učenici osmog razreda. Rođeni su 1999. godine. Uz, kako sami kažu, niz sličnih navika i međusobno dobro slaganje, u jednom se ipak razlikuju. Karlo planira upisati gimnaziju, a Sara medicinsku školu.
Spomenimo još jednu zanimljivost vezanu uz blizance i OŠ Strahoninec: od 39 zaposlenih nastavnika, četvero su roditelji blizanaca!
Velimir Kelkedi

Izvor: 3032