Arhiva 04.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

U UNIMEROVOJ AKCIJI PRIKUPLJENE 102 TONE PAPIRA

Šesnaest škola i 11 vrtića iz svih dijelova Međimurske županije sudjelovalo je u akciji Papir nije smeće koju tradicionalno tijekom školske godine organiziraju Županija i čakovečka tvrtka Unimer. Vrtićka djeca te učenici, uz pomoć roditelja, odgojitelja i nastavnika, od listopada prošle do svibnja ove godine prikupili su čak 102 tone papira.
Unimer je otkupio prikupljeno, ali uz uobičajenu naknadu, dok su vrtići i škole koji su prikupili najviše papira i posebno honorirani. Međimurska županija nagradila je škole, a Unimer vrtiće - s po 3.000 kuna za prva, 2.000 kn za druga te po 1.000 kn za treća mjesta.
Od vrtića je najbolji bio kotoripski, drugo mjesto pripalo je Stonogama iz Novog Sela Rok, a treće Zvjezdicama iz Šandorovca. U kategoriji škola, najviše je prikupila OŠ Donja Dubrava, slijedi 3. osnovna škola Čakovec, dok je na trećem mjestu OŠ Nedelišće.
- Vrlo je važno da se svijest o očuvanju okoliša i građanskoj dužnosti razvrstavanja smeća počne razvijati na vrijeme, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sonja Tošić-Grlač. O tome da su učenici ozbiljno shvatili akciju govori i podatak kako su, s ciljem da prikupe što više papira, u OŠ Donja Dubrava (sakupili su gotovo 17 tona) organizirali i interno natjecanje među razredima. Najbolji će biti nagrađeni besplatnim odlaskom u kino. Dječji vrtić Kotoriba, koji pohađa 39 mališana, prikupio je čak 122 kilograma po polazniku. Posebno je pohvaljena i 3. osnovna škola Čakovec koja običaj prikupljanja papira njeguje već više desetljeća, a odvajaju i plastični te elektronički otpad, baterije pa i upotrijebljeno jestivo ulje. Kad je riječ o papiru, odnosno značaju reciklaže, direktorica Unimera Biserka Andrašević podsjetila je na podatak kako je za proizvodnju jedne tone papira potrebno posjeći čak 20 stabala.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3032