Arhiva 12.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Učenici OŠ Nedelišće izazvali incident u Jasenovcu!

POVODOM INCIDENTA KOJIM SU UČENICI IZ NEDELIŠĆA OSKVRNULI DIGNINTET ŽRTAVA FAŠISTIČKOG TERORA U SPOMEN - PODRUČJU JASENOVAC, RAVNATELJ ŠKOLE IVICA PAIĆ TVRDI:

Nisu pjevali, ali su se ponašali nedolično!

Učenici završnih razreda Osnovne škole Nedelišće, 8.a, b i c, posjetili su Spomen-područje Jasenovac, u svrhu terenske nastave koju ova škola kontinuirano provodi. Vodili su ih razrednici Josip Jelušić, Martina Puklavec, Sandro Balašković i školska logopedinja Valentina Martan. Ovim oblikom nastave Škola kod djece nastoji razvijati senzibilitet prema žrtvama rata i područjima na kojima su se događali zločini. Dobru namjeru zasjenio je ružan događaj čiji su protagonisti upravo nedelišćanski osmaši.
U knjigu dojmova u jasenovačkom muzeju žrtvama fašističkog terora neki su učenici upisivali nedolične poruke i šarali, a da su bili nesvjesni težine svog čina, svjedoči podatak da su se pod njega i - potpisali. Ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić ne gura glavu u pijesak. O incidentu progovara otvoreno:
- Mi smo među rijetkim školama u Hrvatskoj koje, upravo nastojeći njegovati senzibilitet učenika za žrtve, organiziraju terensku nastavu u Spomen-području Jasenovac. Lani su nas u njihovoj upravi pohvalili zbog toga. No, ove je godine bilo suprotno. Usprkos prethodnoj pripremljenosti učenika, dogodilo se to da se grupa njih nedolično i neprilično ponijela u smislu šaranja, križanja, crtanja igre križić - kružić u knjizi dojmova. Razrednici su odmah reagirali obavijestivši upravu Spomen-područja, kako bi uklonili te listove iz knjige, a po povratku o incidentu obavijestili i mene.
Odmah smo održali sastanke sa svim učenicima osmih razreda, upoznali njihove roditelje s incidentom u Jasenovcu te su se svi oni koji šarali po knjizi morali o tome očitovati i pisanim putem. Sve se događalo u zatvorenom dijelu Spomen-područja u kojem se provode radionice za djecu. S oko 80 učenika radila je jedna osoba i očito je da je nastao prostor u kojem je nedovoljno ljudi kontroliralo što se događa - kaže za list Međimurje ravnatelj Ivica Paić.
Ravnatelj, razrednici i roditelji djeci su postavljali isto pitanje - zbog čega su to činili, no, odgovori su bili dječje bezazleni. Vidjeli su jedni druge kako šaraju, pa su se i sami tome povinovali. Pitali smo našeg sugovornika je li točno da su učenici u knjigu ucrtavali kukaste križeve, što tvrdi i naš čitatelj koji nam se obratio pismom.
- Bilo je znakova koji bi se tako mogli protumačiti. Nisam iščitao da je bilo kukastih križeva u tom šaranju.
Ne mogu reći da je to tako, ali pretpostavljam da je to bila nakana, no, te škrabotine je bilo teško detektirati. S obzirom na to o čemu je riječ, nedopustivo je - dodaje Paić.
Dvadeset dvoje izgrednika
U “akciji” je sudjelovalo dvadeset dvoje učenika. Pitali smo ravnatelja hoće li biti poduzete pedagoške mjere?
- Nakon svih obavljenih razgovora, stav Škole je da se djeci koja su u knjizi ostavila samo svoj potpis i ni na koji način nisu onečistila knjigu, razgovorom objasni da knjiga tome ne služi. To je i učinjeno.
Svi ostali koji su šarali, vukli crte, crtali znakove i pisali neprimjerene riječi dobit će pedagoške mjere i o tome su obaviješteni njihovi roditelji. Još uvijek ne mogu reći o kakvim će mjerama biti riječ jer Učiteljsko vijeće tek treba donijeti odluku - kaže ravnatelj Paić.
Kraus prozvao
Predsjednik Židovske općine Zagreb dr. sc. Ognjen Kraus prozvao je mlade Nedelišćane da su u Jasenovcu pjevali ustaške pjesme:
- Izjava gospodina Krausa izazvala je naš revolt. To da su učenici OŠ Nedelišće pjevali ustaške pjesme i pisali ustaške poruke po knjizi nije istina. Već duže vrijeme u javnosti se provlače priče da mladi nose ustaške simbole, pjevaju ustaške pjesme i očito je gospodin Kraus, želeći naglasiti tu devijaciju i potrebu rada s mladima, sve zapakirao u jedan paket i pripisao našim učenicima - tvrdi Ivica Paić.
Aleksandra Ličanin

Obitelj je presudna
- Lani smo u Školi proveli nekoliko velikih aktivnosti vezanih uz holokaust. Dvije su učiteljice i lani i ove godine sudjelovale na dodatnoj edukaciji o ovoj temi u Židovskoj općini Zagreb. Upravo sada nam učiteljica povijesti odlazi u Izrael na dodatnu edukaciju. Iako radimo puno, ipak se dogodi nepoželjno. Nema govora o skrivanju, nečinjenju ničeg, neučenju djece, već upravo suprotno. Čak i kad sve napravite, dogodi vam se ovakva situacija. Ovo je stvar ambijenta u kojem nam djeca rastu. Dnevno se promiču apsolutno neprihvatljivi stavovi i škola nije jedini izvor formiranja dječje izgrađenosti. Ponekad mislimo da je sve što u školi radimo apsolutno nedovoljno da savlada sve druge utjecaje. Presudno je važna uloga obitelji, kaže ravnatelj Paić.

Pjevali ustaške pjesme
Teško je to i zamisliti, pogotovo kad se radi o Međimurcima, ali, kako doznajemo, dogodilo se: prilikom organiziranog školskog posjeta logoru Jasenovac, da bi se odala počast nevinim žrtvama, skupina učenika iz Nedelišća pjevala je ustaške pjesme, pa navodno i onu koljačku “Jasenovac i Gradiška Stara to je kuća Maksovih mesara”, poznatu iz repertoara notornog Perkovića u čast ustaških krvnika iz postrojbi komandanta svih ustaških logora Maksa Luburića. Uz to, neki su učenici, navodno, u knjigu za posjetitelje ucrtali Hitlerove “kukaste križeve”.
Pojedinosti se još ne znaju, ali je poznato da je, čuvši za to, Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, javno osudio takvo ponašanje, a ovih ga je dana osudio i dr. sc. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske, na komemoraciji žrtvama holokausta na groblju u Čakovcu.
Dakako, demokratsku javnost Međimurja zanima što je u povodu tog sramotnog čina poduzela uprava Škole u Nedelišću, što su poduzele nadležne službe u Županiji, pa i službe državne sigurnosti: da se ispita kako se takvo što moglo dogoditi, tko je otrov tolike mržnje mogao posijati među nedoraslom i neupućenom mladeži jednog međimurskog mjesta, inače poznatog po kulturnom životu i središtu inicijativa za očuvanje našeg međimurskog melosa.
Neki vele: ne treba našu sramotu objaviti svijetu, prenijet će to odmah svjetske agencije. Baš obrnuto: treba objaviti, treba javno osuditi, i neka se čuje kako se mi sami borimo protiv svakog oživljavanja fašizma u bilo kojem obliku, pogotovo onda kad se prikriva tobožnjim hrvatstvom. I to je naš test za ulazak u EU.
K. Petrić, inž.

Izvor: 3033