Arhiva 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

(R)EVOLUCIJA MEĐIMURSKE KUHINJE: Džem od rajčice

Ljeto i crvene, sočne rajčice su - sinonimi. Znate li da je rajčica - voće! U ovom broju nudim ideju za džem od rajčice. Sezona im je, sad su u punoj slatkoći i samim time savršene za ovaj recept.
Ovaj tip džema odličan je za dovršavanje raznih jela ili kao jednostavan lagani namaz koji ljeti osvježava.
Probajte ovu kombinaciju sa svježim kozjim sirom na domaćem kruhu. Izvrsno je! Prvi korak - tržnica: bacite oko na pelate (sigurno ih sad ima) ili rajčice uberite u vlastitom vrtu (ili susjedovom).
NAMIRNICE
- 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
- 150g smeđeg šećera
- 1 crvena čili papričica, sitno nasjeckana (ako ne volite jako začinjenu hranu, preskočite ovaj začin)
- bosiljak
- sok 1 limuna
- sol
Dobar je i za pizzu
Na slaboj vatri popirjajte sitno sjeckan luk na malo maslinovog ulja, dok ne postane staklast. Na to dodajte rajčice sjeckane na kockice (odvojite zelene dijelove i stabljike) i jednu veliku žlicu soli te dobro umiješajte s rajčicama.
Dodajte šećer i ostale sastojke (osim bosiljka) i dobro ukuhajte. Kuhajte dok dosta vode ne ispari i dok ne postane džemasto. Procijedite kroz sito i pritiskajte žlicom da se riješite kožica. Cijeli proces traje oko sat i pol vremena, možda čak i 2, ali se isplati!
Ne zaboravite probati džem i prilagodite okuse. Kada ste zadovoljni okusom i gustoćom džema, maknite ga s vatre i dodajte sitno sjeckan bosiljak. Vruć džem ulijte u sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite poklopcima na navoj.
Staklenke s džemom stavite u veliki lonac pun kipuće vode na čije ste dno položili kuhinjsku krpu. Kuhajte ih 20 minuta, a potom pažljivo izvadite, obrišite i ohladite na sobnu temperaturu.
Staklenke s džemom čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a upotrijebite ga u roku od godine dana. Nakon otvaranja, staklenke držite u hladnjaku.
Ovaj fini džem od rajčica možete koristiti i umjesto kečapa te za pripremu pizze. Odlično se slaže i s roštiljem.
Uživajte!

Izvor: 3035