Arhiva 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: HNS i SDP opet zajedno

U četvrtak, 20. lipnja održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Međimurske županije koju je u ime Ministarstva uprave odradio Branimir Posavec, predstojnik Državne uprave u Međimurskoj županiji. Skupština Međimurske županije u ovom sazivu broji 42 vijećnika, a najviše, 14 mjesta osvojila je lista SDP-HSU-MDS kojoj je nositelj bio Ivica Perhoč. Vijećnici Skupštine s ove liste su Nadica Jelaš, Valentin Kočila, Željko Pavlic, Dean Žbulj, Marjan Marciuš, Mladen Horvat, Zlatko Bacinger, Nikola Štampar, Dragutin Barlek, Josipa Carović, Franjo Kravaršćan, Stanko Ivanović, Mladen Novak i Bruno Trstenjak kojemu je mjesto ustupio Ivica Perhoč.
Ovoj listi pridodan je i 15. vijećnik, Dejan Oršuš, predstavnik romske nacionalne manjine. Koaliciju HNS-HSLS-HSS-MS-SHUS u Skupštini će predstavljati 12 vijećnika - Josip Grivec, Zvonimir Siladi, Dragutin Glavina, Marija Frančić, Dražen Vidović, Vladimir Peršić, Petar Novak, Josip Dobranić, Mario Tomašek, Renato Slaviček, Branko Bukal (umjesto izabranog Franje Bukala) i Vladimir Novak (umjesto nositelja liste Matije Posavca). Treći klub po snazi, s 8 mjesta, bit će Klub vijećnika HDZ-HDS-HSP-BUZ. Vijećnici su Darko Horvat, Aleksandar Makovec, Franjo Cimerman, Ljubomir Kolarek, Dražen Srpak, Antun Marodi, Zdravko Holcinger i Marija Hertelendi.
Sedam mjesta u Skupštini pripalo je Hrvatskim laburistima - Stranci rada, nositelja Dragutina Lesara. Umjesto njega, u Skupštinu je ušla vijećnica Gordana Potočnjak, a društvo će joj praviti Željka Perhoč, Monika Matotek, Sandra Vlahek, Ljiljana Žerjav, Petra Kovačić i Mladen Babić.
MLADEN NOVAK - PREDSJEDNIK
Nakon što su položili prisegu, a ovaj je dio sjednice vodila SDP-ovka Nadica Jelaš iz grupacije koja je osvojila najviše mandata, vijećnici su izabrali predsjednika Skupštine.
U idućem mandatu tu će časnu dužnost obnašati SDP-ovac Mladen Novak iz Nedelišća. Za njega su glasala 33 vijećnika, ostali (HDZ) su bili suzdržani. Potpredsjednici Skupštine su Josip Grivec iz HSLS-a i Petra Kovačić, Hrvatski laburisti - Stranka rada. Novoizabrani predsjednik Skupštine zahvalio je vijećnicima na povjerenju i sve ih pozvao na suradnju, a isto je na kraju učinio i prvi čovjek izvršne vlasti, župan Matija Posavec.
V. Trstenjak

Nova lica
Zanimljivo je spomenuti da je iz prijašnjeg saziva Skupštine ostalo tek petero vijećnika, ostalo su sve nova lica. Nova je kompletna HDZ-ova ekipa (nema više Ivkovića, Križaića, Glavak, Krnjaka...) i vijećnici Hrvatskih laburista. Nema više niti jednog vijećnika nezavisne liste Josipa Posavca.

‘Babe’
i Babić
U Županijskoj skupštini samo je 10 žena, od toga je čak 6 iz Hrvatskih laburista - Stranke rada. Jedini muški laburist u Skupštini je Mladen Babić, pa se ekipa, u šali na vlastiti račun, duhovito prozvala “Klub vijećnika baba i Babića”. Čast žena tako su spasili laburisti, tek je jedna vijećnica s HNS-ove, a dvije sa SDP-ove liste. (vt)

Izvor: 3035