Arhiva 02.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Zašto je gradonačelnik Čakovca Kovač poništio izbore kotara Zapad?

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) poništio je izbor HDZ-ovca Ivice Kirina za predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad Čakovec. Kirin je s 5 glasova, od sedmero vijećnika, izabran na konstituirajućoj sjednici koja je održana 19. lipnja. Uz Kirina, iz redova HDZ-a još je izabrana Ivančica Somođi, a ostalih petero vijećnika su s liste SDP-HSU-HNS. Poništavanje legalnog izbora predsjednika Vijeća HDZ je prijavio Uredu državne uprave i zatražio ocjenu zakonitosti gradonačelnikove odluke uz zahtjev za njezino poništenje. Na tu temu, u srijedu je održana konferencija za novinare pod nazivom Samovolja SDP-ove vlasti na kojoj su, uz Ivicu Kirina, govorili Ivančica Somođi, Aleksandar Makovec i predsjednik ŽO-a HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat.
- Novi, mlad i neiskusan gradonačelnik Čakovca donio je odluku kojom poništava legalan izbor predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad te je time dokazao da ne mari za Statut, kao ni za demokratske standarde. Očito je da su vijećnici iz koalicije SDP-HNS dali povjerenje čovjeku iz HDZ-a, smatrajući da će dobro raditi posao za koji su ga izabrali, ali je to kod gradonačelnika vjerojatno izazvalo revolt i nije se mogao pomiriti s ovakvim razvojem događaja, predbacio je Horvat.
U HDZ-u su ogorčeni Kovačevim postukom koji je, nakon što je poništio izbor Kirina, isti dan faksom sazvao novu sjednicu za 14.30 sati, kada se HDZ-ovi vijećnici zbog posla nisu mogli odazvati.
Kako bilo, nova sjednica održana je u zakazanom terminu, a za predsjednicu Vijeća izabrana je Štefanija Damjanović (SDP-HSU-HNS).
V.Trstenjak

Izvor: 3036