Glas javnosti 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Još o mobilnom telefoniranju i antenama u Zasadbregu

Na dijelu naše općine imamo već duže vremena 3G tehnologiju čija pokrivenost ovisi o optičkoj dogledanosti antena i konfiguraciji određenog područja. Rekonstrukcijom postojeće zasadbreške antene signal na našim mobitelima možda neće biti bolji, ali je zasigurno za stručnu ekspertizu i analizu frekvncija primanja i odašiljanja signala. Poznato je da se radom mobilnih antena stvaraju u zraku valovi različitih vrsta i spektra. Svaki čovjek na svoj način reagira na električna, kozmička i magnetska zračenja, pa postoji dakle za pojedince i mogućnost nesanice, a možda i teških oboljenja ukoliko ste preblizu samog izvora različitih vrsta zračenja. Današnja znanost nije uspjela dokazati neštetnost djelovanja mobilnih antena i mobilnih uređaja na zdravlje ljudi, već se operateri ograđuju sa famoznim „male su mogućnosti“ ili „untar je granica tolerancije“, a mogućnost i tolerancija su kao žvakaća guma- rastezljive.
Naime, načelnik Anđelko Nagrajsalović pokazuje skandalozno više brige o samom sebi i vlastitim interesima, tj. o mobilnoj mreži (4G tehnologiji za skidanje podataka), čije troškove službenog mobitela plaćaju porezni obveznici cijele općine, a i Zasadbrega. Umjesto da stane u zaštitu svojih mještana, on kao „laički stručnjak“, tvrdi da antena nije signalom jača (čemu rekonstrukcija?!?), što znači i štetnija za polaznike i zaposlenike područne škole i okolna domaćinstva, što je neistina i laž, jer nije dokaziva. Slažemo se da usluga mobilne telefonije za koju plaćaju korisnici bude što kvalitetnija. Međutim ne možemo se složiti da se navedeno provodi po cijenu zdravlja naše djece i mještana.
Da načelnik već duže vremena ne zna što radi i koja je njegova uloga u našoj zajednici, dokazuje i činjenica što nije tražio pisano obrazloženje od nadležnih službi T-coma, kako bi poduzeo određene korake u svrhu zaštite mještana i interesa same općine. Pozivajući i žaleći se novinarima, očito je da su građani postali servis općine i načelnika u odrađivanju njegovog posla, umjesto da je obrnuto, onako kako to treba biti u sredinama u kojima vlada skromnost, briga i skrb za mještane cijele općine.
Tražimo da načelnik sazove hitan sastanak, na kojem se moraju usuglasiti i pomiriti interesi i stavovi dviju stranaka u sudskom sporu, gosp. Šimunkovića i T-coma na zadovoljstvo i miran san mještana Zasadbrega, a u svrhu izmještanja antene iz centra naselja, za što smo se zalagali još od 2005 godine. Također zahtijevamo od načelnika i predsjednika općinskog vijeća Marijana Rodingera, koji i sam stanuje u Zasadbregu da hitno obavijeste javnost o proteklim, ali i budućim događajima vezanih uz spomenutu problematičnu antenu. HNS naše općine je stava da se T-comova antena pod hitno izmjesti, a oštro osuđujemo nezainteresiranost i nesposobnost spomenutih čelnika naše općine, dok mještani Zasadbrega strahuju za svoje zdravlje i sigurnost.
Za Podružnica HNS-a Sveti Juraj na Bregu
Dragica Vugrinec

Izvor: 3037