Gradovi i općine 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 22:45.

STRAHONINEC: Cvijeće i grmlje naplatili 140 tisuća kuna?

Izvori bliski Općini Strahoninec za list Međimurje potvrdili su informacije o kojima se već duže vrijeme špekulira u spomenutom mjestu, a odnose se na, kako tvrde, propuste i nepravilnosti u radu bivše načelnice Sanje Krištofić (SDP).
Njoj se, uz ostalo, spočitava da je, bez odluke Općinskog vijeća, samostalno odlučila o nabavci namještaja, odnosno opreme za objekt novosagrađenog Centra za kulturne i javne potrebe. Jednom riječju, nije provela javnu nabavu.
Naime, vrijednost te nabavke iznosila je više od 200.000 kuna, no, Krištofić je, kako bi izbjegla raspravu o spomenutom na sjednicama Vijeća, kupoprodaju podijelila na više rata s manjim iznosima. Nadalje, u Strahonincu se priča i kako je tvrtka od koje je kupljen namještaj za Centar opremila i apartman na moru u vlasništvu bivše načelnice.
Čudan podatak jest i taj da je Općina iz proračuna u razdoblju od 1. siječnja do kraja mjeseca svibnja na uređenje okoliša utrošila više od 140.000 kuna. Taj je novac isplaćen jednom privatnom poduzeću koje se bavi prodajom bilja i hortikulturnim uređenjem.
Na računima su navodno navedeni poslovi poput sadnje cvijeća i to, primjerice, u mjesecu ožujku. U vrijeme dok smo još bili okovani ledom i snijegom. I da nismo, iznos je velik, kažu naši sugovornici koji su željeli ostati anonimni. Pitaju se i zašto je Općina za uređenje mjesta angažirala privatnu tvrtku kad istodobno ima čak 17 zaposlenih na javnim radovima. Navodno je sporna i nabavka općinskog automobila provedena bez javnog natječaja. Vrijednost vozila je navodnih 70.000 kuna. Prikupljena je tek jedna ponuda te je vozilo kupljeno od tvrtke koje je u obiteljskom vlasništvu bivše općinske vijećnice, a sada potpredsjednice Općinskog vijeća Strahoninca Darinke Tompoš.
S. Krištofić: Sva dokumentacija je u Općini
Na iznesene optužbe prozvana bivša prva dama Strahoninca nije imala preopširan komentar. Da je općinsko vozilo kupljeno od tvrtke AMC Međimurje - ne poriče.
Kad je riječ o spornoj nabavci namještaja, nije željela reći zašto nije bilo javne nabave i kako to da je posao dobio Brid extra. Oko toga da joj je ta tvrtka isporučila i namještaj za privatne potrebe, odgovara kako svatko može provjeriti da je njezin apartman izgrađen mnogo prije nego Centar u Strahonincu.
- Pa zar bismo toliko dugo bili bez namještaja, ističe.
Što se tiče sadnje cvijeća u zimskom razdoblju, Krištofić kaže da se ne sjeća točno koliko je potrošeno i na što, no, sva dokumentacija je i dalje u općinskoj upravi i sve se može vidjeti crno na bijelom.
Možda će se iz njih utvrditi je li ista tvrtka uređivala i njeno dvorište, kao i još nekih viđenijih članova Vijeća?
Inače, upravo na dan izlaženja ovog broja lista Međimurje, zasjedat će i Općinsko vijeće Strahoninca. Možda će se i tamo raspravljati o spomenutim prozivkama. Novi općinski načelnik Franjo Lehkec zasad ništa ne želi komentirati, no, najavio je službeno očitovanje kad sve dobro prouči. To bi trebalo biti jako brzo jer mještani su, očito, nestrpljivi!
Velimir Kelkedi

Izvor: 3037