Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Visokogradnji dosuđeno 2,8 milijuna dolara!

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske presudom od 7. svibnja odbio je žalbu zagrebačke Ingre i tako dijelom potvrdio presudu Trgovačkog suda u Varaždinu iz 2009. godine kojom se Ingri nalaže isplatiti 2,821.277,46 američkih dolara u sporu u kojem je tužitelj bivša Međimurje-Visokogradnja iz Čakovca.
Za ostatak Visokogradnjinih potraživanja i iznos od 3,365.051,23 dolara, koje je Trgovački sud u Varaždinu također dosudio Visokogradnji, Visoki trgovački sud donio je rješenje o ukidanju tog dijela presude. Visokogradnja od Ingre ukupno potražuje 6,186.328,69 dolara, plus kamate od 1992. godine.
Podsjetimo, još davne 1985. godine Ingra i Visokogradnja (bilo je tu još nekih sudionika) potpisali su samoupravni sporazum o međusobnimn pravima, obavezama i odgovornostima između radne zajednice i poslovne zajednice Ingre, što je bio početak kasnije zajedničke suradnje na odrađivanju poslova u Libiji. Visokogradnja je bila angažirana na izgradnji 2.870 stambenih jedinica u libijskom glavnom gradu Tripoliju, ali posao nikada nije naplatila, a osim toga, u Libiji je nakon raskida ugovora ostala blokirana velika količina novih Visokogradnjinih strojeva, mehanizacije i materijala, vrijednih čak 3,3 milijuna američkih dolara.
Činjenica je da je Ingra pred libijskim sudom tužila libijsku stranu zbog povlačenja odluke o izgradnji stambenog naselja i taj je spor dobila.
Međutim, pred Hrvatskim sudovima nije uspjela dokazati da je pokušala prisilnu naplatu iznosa iz presude libijskog suda, niti da je tražbinu ustupila Visokogradnji, kako bi se ona naplatila temeljem presude libijskih sudova. Visoki trgovački sud također je potvrdio prvostupanjsku presudu da se na iznos od 2,8 milijuna američkih dolara ima obračunati kamata koju je Zagrebačka banka d.d. plaćala na deviznu štednju po viđenuju za USD, od 31. prosinca 1992. godine do isplate. Što se tiče ukidnog rješenja Visokog trgovačkog suda za dio prvostupanjske presude vezane uz tužbeni zahtjev za nadoknadu štete (3,3 milijuna dolara) za gubitak opreme i mehanizacije, predmet će se vratiti na ponovno suđenje.
Na sudu prvog stupnja je da utvrdi je li činjenica da Ingra (a to joj je bila obveza iz ugovora) nije osigurala Visokogradnjinu opremu međimurskoj tvrtki nanijelo štetu te bi li osiguravatelj, da je Ingra ispoštovala ugovornu obvezu, Ingri isplatio premiju.
Kako god bilo, maratonski sudski proces uskoro ulazi u treće desetljeće, a propala Visokogradnja ostala je tek pojam u ime čije stečajne mase oko 900 bivših međimurskih građevinara još čeka dio svog davno zarađenog novca.
V.Trstenjak

Izvor: 3037