Glas javnosti 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Kako platiti račun za struju...?

Pasje vrućine su nas bile u zadnje vrijeme baš grijale, a u ponedjeljak 29. srpnja 2013. - kako su i najavljivali meteorolozi, baš je pržilo. Pravi pakao! Tog ponedjeljka, 29. srpnja 2013. u 14 sati i 14 minuta nađoh se u Elektri u Čakovcu radi provjere (iako u banci (PBZ), od studenog mjeseca 2011., imam otvoren trajni nalog za naplatu električne struje) zbog čega banci, za mjesec (srpanj 2013.), nisu dostavili ček kako bi banka s mog tekućeg računa naplatila utrošak struje za 7. mjesec.
Kao umirovljenik strogo vodim brigu o svojim obvezama (osobito, novčanim) zanimalo me što se dogodilo u srpnju da je isplata s moga tekućeg računa izostala. Gospođa na šalteru me ljubazno primila i saslušala zbog čega sam, po pasjoj vrućini, došao k njima u Elektru.
Pronašla je u računalu moje podatke koje sam joj dao, međutim, mogla je konstatirati kako rata za srpanj mjesec doista nije proslijeđena banci na naplatu. Nazvala je telefonom - meni nepoznatu osobu u Elektri pitajući tu osobu što se dogodilo s mojom ratom za srpanj? I, kada ni njoj nije bilo baš najjasnije objašnjenje “onoga s drugog kraja žice”, preko stakla na šalteru mi je pružla slušalicu kako bi meni osobno “onaj tamo...” pojasnio razlog zbog čega ček, na moje ime, za utrošenu struju, za srpanj mjesec, nije otišao u banku na naplatu.
Možda je “onaj tamo..” pomislio da nisam normalan kad po onoj žegi jurcam za “jednu pišljivu ratu struje”, ali objašnjenje “onoga tamo...” mi se učinilo vrijednim “Nobela” jer ću sljedeći mjesec, znači u kolovozu, trebati dvije rate platiti, s tim da će mi rata za srpanj biti umanjena za iznos koji sam, kod obračuna za prvih 6 mj., za utrošenu struju preplatio. Krasno!
“Onaj tamo...” niti nije svjestan koliko me “usrećio” što ću - kao umirovljenik - sljedeći mjesec morati iskeširati dvije rate struje. Tijekom našega razgovora dosjetio sam se nečega, što sam mu i rekao: “Vi ste za Nobelovu nagradu...” - na što je “onaj tamo...” spustio slušalicu.
Zašto, pitam se? Tko se još srdi ako ga netko nominira za Nobela? Za tako eminentnu nagradu biti predložen i srditi se, stvarno je pomalo čudno, a imao sam potrebu i elaborirati svoj prijedlog, međutim nije imalo smisla pričati u porazno...
Na odlasku sam glasno prokomentirao: “...što bi jadan čovjek da negdje kod privatnika radi na normu u tri smjene ili da radi na vrelom suncu”?
Ovako: jedino mi preostaje zamoliti odgovorne (uh, odgovorne!) u Elektri da “onoga tamo...” (neka provjere tko je 29.7.2013. u 14.14h radio tamo negdje, pojma nemam gdje) i neka s njegovoga tekućeg računa isplate sami sebi moju ratu za srpanj 2013.
Ako je čovjek premoren od posla, neka jadničku povise plaću, ili neka mu preko ljeta daju nekoga za ispomoć, pa možda, ipak stigne uraditi posao za koji je, nadam se, pristojo plaćen. A, ako nije, povisite cijenu struje i povisite svima kojima je potrebno polaće, jer - kako vrište oporbenjaci - narod se neće buniti! Zamislite, i bez suvišnih pitanja zašto povišenje cijena struje, narod sve plaća!
A. Kovačević,
Čakovec

Izvor: 3041