Arhiva 15.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Uštedjeli državi 800 milijuna, a nema novca za prekovremeni!

Pregovori Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara ovih se dana “razmotavaju”, no, najava njihovog štrajka nije izgubila na intenzitetu.
Nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća za trideset posto kulminiralo je nakon što su liječnici pristali da im se dežurstva ne plaćaju kao prekovremeni sati, što po svojoj prirodi jesu.
Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata u Čakovcu Renata Čulinović Čaić, dr. med. ističe da su liječnici na taj način državi uštedjeli 800 milijuna kuna.
- Na dežurstvo i pripravnost liječnika 2012. godine trebalo je biti potrošeno 800 milijuna kuna više nego što je potrošeno, zahvaljujući našem pristanku da nam se to plaća od ove godine.
Mi smo državi uštedjeli novac koji sada odjednom ne možemo ostvariti kao svoje pravo iz rada jer se mijenja Kolektivni ugovor kojem nismo dali svoj supotpis - ističe doktorica Čulinović Čaić.
Osim toga, u 48-satno radno vrijeme, na kojem ubuduće liječnici inzistiraju, ulazi i pripravnost.
To znači da su dostupni na telefonu radi hitnih operacija, a prema europskim kriterijima, i pripravnost - koja traje 15 do 16 sati - ulazi u 48-sati radnog im tjedna.
Svemu već rečenom dodajmo da sindikati ističu kako su sve pripreme za provedbu štrajka već obavili.
A. Ličanin

Izvor: 3042