Gradovi i općine 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

KLIZIŠTA U SELNICI: 4 milijuna za sanaciju

Prošla zima i proljetne kiše u bregovitom krajoliku Općine Selnica ostavile su za sobom pravu pustoš: nebrojena klizišta koja traže hitnu sanaciju, jer ugrožene su kuće, konstrukcijski oštećene prometnice, a mnoga su klizišta tiha, ali trajna prijetnja. Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević zatekao je već po stupanju na dužnost preliminarno izvješće o devet naizraženijih (i najopasnijih po mogućim posljedicama) klizišta, zbog kojeg se može tek “uhvatiti za glavu”:
- Prema nalazu Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, makar je to tek preliminarna gruba procjena, za sanaciju devet klizišta treba više od četiri milijuna kuna, odnosno, ako se oduzme sedamstotinjak tisuća kuna za klizište koje zapada u resor ŽUC-a, više od 3,5 milijuna kuna je trošak s kojim se suočava Općina. To je specifična elementarna nepogoda kojoj Općina sa svojim financijskim kapacitetom nije dorasla, a zbog stanja na nekim lokacijama, rješenje se mora naći...
Klizišta o kojima je riječ pokazala su – koliko se da iščitati iz elaborata Geotehničkog fakulteta – mnoge stare grijehove u graditeljskim zahvatima, posebno kad je o cestama riječ, ali i o građevinama koje su ugrožene zahvatima u terenu izvođenim nakon gradnje objekata.
Na lokaciji Bojan - Koncovčak 78 klizi teren površine 50 na 1.200 metara, dvije ceste su oštećene. Dva su klizišta u Vinogradskoj, u Selnici, površine od 1.500 do 3.000 m², i oba ugrožavaju stambene objekte. U Praporčanu su također dva klizišta: na jednom klizi teren 50 na 70 metara te su izražena puzanja na cesti koju treba sanirati u dužini od najmanje 50 metara, a na drugom klizi teren površine 50 na 100 metara i treba sanirati i stabilizirati trup ceste te zaštititi kuće. Na nerazvrstanoj cesti u Plešivici tridesetak metara terena otklizavanjem ugrožava prometnicu, kao i na obližnjoj lokalnoj asfaltnoj cesti na kojoj u šumskom usjeku teren klizi prema kolniku. I u klanjcu Gornji Zelenec obrušava se teren prema kolniku na dužini od 50 metara, a na lokalnoj cesti 20002 u Selnici (lokacija Šafarić) klizište površine 80 na 100 metara već je jako oštetilo trup ceste.
Stručnjaci su za sva klizišta preporučili drenažu terena, izradu nasipa od lomljenog kamena, balansno premještanje zemljanih masa, izvođenje sustava površinske odvodnje i niz drugih zahvata, no, osim procjene troška i preporuka o načinu sanacije, stručnjaci nisu imali drugi zadaću. Kako pokriti troškove sanacije – to mora smisliti netko drugi. (MB)

Izvor: 3043