Arhiva 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Veble zatražio porezni nadzor hotela Park

U petak, 23. kolovoza Franjo Veble, regionalni sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sinidkata u Čakovcu, na konferenciji za novinare objavio je da je poreznoj upravi podnio zahtjev za provođenje poreznog nadzora u čakovečkom Hotelu Park zbog izravnog kršenja propisa i prava radnika kojima je uručen poslovno uvjetovan otkaz.
- Znam da ću ja biti kriv ako se nešto radikalno dogodi s Hotelom Park zbog prijave koju sam podnio, odnosno zahtjeva za porezni nadzor, ali od prošle godine, kada smo osporili nove koeficijente za obračun plaća zaposlenika Hotela Park u procesu restrukturiranja poslovanja, jer su donošeni po imenima i prezimenima zaposlenika, a ne prema radnim mjestima, situacija s radničkim pravima nije se poboljšala. Predložili smo upravi Hotela sustav koeficijenata i napomenuli da radnicima koji ne prihvate nove ugovore u radu moraju isplatiti odgovarajuće otpremnine. Međutim, uprava nije omogućila ni korištenje godišnjih odmora zaposlenicima pod otkazom u skladu s čl. 59. Zakona o radu, a niti riješila pitanje slobodnih dana i isplata za prekovremene sate. U 2012. godini ljudi su imali od 65 do 605 neplaćenih prekovremenih sati, plaće su isplaćivane po jednostrano određenim koeficijentima koje smo osporili i zato su nastale razlike kojima su radnici oštećeni od 3.900 do preko 17.000 kuna. U ime radnika, podigli smo tužbe, no, već nakon prvih ročišta, iz Hotela je ponuđena nagodba. Prihvatili smo nagodbu, pa i plaćanje u tri rate, koje su po nagodbi trebale biti plaćene u rujnu, listopadu i studenom prošle godine, te povukli tužbe.
No, ispostavilo se sada da te razlike nisu plaćane na zakonit način, nego “u kešu”, bez plaćanja doprinosa...
Zbog situacije koju sam opisao, prijavu sam morao podnijeti jer ja nisam – kako govori ministar financija Slavko Linić – ni “debil” ni “kreten”, a javno pitam: ako Hotel sustavno smanjuje broj zaposlenih, tko onda radi (i koliko) prilikom organizacije svadbi (to bi trebala provjeriti inspekcija rada!), a osobno sumnjam da uprava zapošljava nove ljude usprkos zakonskoj zabrani novog zapošljavanja unutar šest mjeseci od uručivanja otkaza tehnološkom višku zaposlenika.
M.Belčić

Izvor: 3044