Glas javnosti 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Gradonačelnik Čakovca Kovač odgovara na pisma čitatelja

Vezano uz objavljeni tekst u vašem listu, a u cilju informiranja javnosti dajem slijedeći odgovor na upite građana vezano uz planove i aktivnosti u ul. Zavnoh-a i Travničkoj ulici u Čakovcu.
Problematiku javne rasvjete kao i neke druge probleme u komunalnim djelatnostima zatekao sam u stanju koje zasigurno u ovo trenutku nije zadovoljavajuće za građane određenih kvartova. Nastojeći iznaći najbrže interventno rješenje za poboljšanje stanja, naložio sam stručnim službama Grada poduzimanje određenih aktivnosti na otklanjanju istih. Zahvate u prostoru koji zahtijevaju veća financijska sredstva u ovom trenutku nije moguće poduzeti obzirom da sam kako određene probleme, naslijedio i zacrtane planove u ovoj godini koji su vezani uz gradski proračun donijet u prošlom sazivu Gradskog Vijeća. Korekcije u manjem djelu svakako su moguće u vidu rebalansa proračuna, no tu se svakako mora voditi računa i o manjim prihodima Grada po svim osnovama zbog stanja u gospodarstvu općenito. Ne bježeći od odgovornosti i obećanja tijekom svoje kandidature za mjesto Gradonačelnika, a u okviru procjene stanja koju sam naložio od strane gradskih službi kao i stručnih službi GKP Čakom d.o.o., koje se bavi održavanjem javnih površina, poštujući zakonske propise i mišljenja struke iz pojedinog područja, nastojat ću u planovima za 2014. god., kod donošenja proračuna predvidjeti sredstva za poboljšanje stanja u dijelu o kojem je riječ.
Prema dostupnim informacijama u Travničkoj ulici dosad se svake godine vršilo blago obrezivanje drvoreda tijekom vegetacije, a temeljito obrezivanje obavit će se po završetku vegetacije, i u programu je održavanja za ovu godinu. Što se tiče oštećenja kolničkog zastora, odvodnje i pješačkih staza, do sad su se svake godine rješavali prijavljeni pojedinačni slučajevi. Obzirom da je predmetna ulica u lošem stanju, nastojat ću da se u okviru proračunskih sredstava kompletna sanacija s izmjenom drvoreda izvede u okviru plana i programa 2014.-2016. godine.
U ulici Zavnoh-a, unazad 4-5 godina, izvršeno je grubo obrezivanje drvoreda, što dugoročno nije dalo očekivane rezultate u pogledu usporavanja vegetacije platana, a isto je tako s druge strane dovelo do povećanja šteta na pješačkim stazama (korjenje).
Obzirom da je u planu za 2014. godinu, izmjena plinovoda u predmetnoj ulici što će rezultirati prekopima javno-prometnih površina (nogostupa i djela zelenih površina), nakon čega se predviđa kompletna zamjena asfaltnog zastora na nogostupima, grad Čakovec zatražio je mišljenje hortikulturnih stručnjaka, te će se u okviru hortikulturnog projekta ul. Zavnoh-a, iznaći rješenje uklanjanja i izmjene navedenog drvoreda.
Što se tiče režima rada javne rasvjete u ulici Zavnoh-a i Travničkoj, on je unazad 2-3 godine stalno isti. U tom vremenu u Travničkoj ulici dopunjena je rasvjeta sa 2 dodatna rasvjetna tijela. U Travničkoj ulici režim rada javne rasvjete je cjelonoćno/polunoćni što znači da se u djelu noći rasvjeta smanjuje tako da se gasi svako drugo rasvjetno tijelo. Kao što sam spomenuo na početku temeljem interventnog zahvata, prije 30-tak dana u ul. Zavnoh-a u djelu ulice od rotora-bolnica do raskršća sa ul. R. Horvata, mijenjan je režim na način da su iz cjelonoćnog/polunoćnog sustava rada u cjelonoćni sustav uključene dodatno 3 svjetiljke javne rasvjete. Režim rada javne rasvjete u ul. Zavnoh-a je u djelu od rotora-bolnica do raskršća sa ul. R. Horvata cjelonoćni/polunoćni dok je u djelu od spoja sa ulicom R. Horvata do Mihovljanske ulice režim rada cjelonoćni. Poboljšanje stanja moguće je (obzirom na okolnosti) ugradnjom dodatnih rasvjetnih tijela (ili žarulja), što je naravno povezano s troškovima kako ugradnje, tako i dodatnim troškovima el. energije i održavanja.
U periodu od 5.2013. - 9.2013. godine, na području Grada Čakovca uz redovno održavanje izvedeno je i nekoliko većih zahvata na poboljšanju prometne infrastrukture i to: u ulici S. Radića u dužini 185 m, ul. A. Starčevića u dužini 141 m, ul. Zrinsko-Frankopanskoj u dužini 410 m, ul. I. Novaka u dužini 800 m, kao i određenih zahvata na djelu bivše ŽC 2017 u duljini 1880 m, djelu Kalničke ulice u dužini 415 m. Obzirom da se program održavanja nerazvrstanih cesta, preuzetih od ŽUC Međimurske Županije prema Zakonu o sigurnosti prometu na cestama financira iz namjenskih sredstava za navedene preuzete prometnice, istima nije moguće financirati održavanje ili sanaciju drugih kategorija prometnica. Prilikom određivanja dionica koje će se sanirati u obzir su uzeti stanje kolnika, prometna opterećenost i vrsta prometa na pojedinim dionicama, kao i planirane investicije u komunalnu infrastrukturu (struja, voda, plin, kanalizacija). Zbog projekta aglomeracije čiji početak se očekuje u prvoj polovini 2014. godine nisu sanirane pojedine dionice (ul. V. Nazora, ul. A. Starčevića) iako je njihovo stanje vrlo loše i sanacija neophodna.
Nakon izvođenja aglomeracije, navedene prometnice bit će sanirane sukladno pravilima struke. Stručne službe grada vode brigu o svim prometnicama i pješačko-biciklističkim stazama. U mom povjerenom mandatu od građana, trudit ću se sanirati čim više prometnica, staza i ostalih površina, na zadovoljstvo svih građana grada Čakovca.
Stjepan Kovač,
bacc.ing.comp.,
gradonačelnik

Izvor: 3046