Arhiva 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ZGRADE SOLIDARNOSTI: Plin isključen u 188 stanova!

Dio Čakovčana hladnije dane koji su pred nama dočekuje s neizvjesnošću i nelagodom. Kako smo već pisali, u većini stanova u takozvanim zgradama solidarnosti u Vukovarskoj te ulicama Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca, prema podacima Međimurje-Plina, u njih, čak 188 zbog utvrđene neispravnosti dimovoda isključen je dovod plina. Stanari su i nakon nekoliko sastanaka s predstavnicima tvrtki koje upravljaju zgradama – Stanoradom i Eurolandom, gradskim čelnicima, dimnjačarom Robertom Zverom i odgovornima u Međimurje-Plinu, zbunjeni, a u glavama im se vrti mnogo pitanja. Osnovno je – kako to da su, samo 7 godina od prošle sanacije dimnjaci ponovo neispravni? Jesu li izigrani i tko je odgovoran? Ako je prva sanacija loše izvedena, hoće li krivci odgovarati? Tvrtka Stanorad u zgradama solidarnosti skrbi o 130 stanova. Uz pojedinačne iznimke, potrebom za sanaciju obuhvaćeni su svi, izričiti su. No, kažu i kako sanacija dimovoda nije specifičnost samo spomenutog kvarta te da su zahvati na dimovodima već provedeni u 300 stanova na čakovečkom Jugu, u Ulici Vladimira Nazora, Vukovarskoj… Uglavnom se uvode novi inox dimnjaci i stanovi prelaze na turbo-fasadne ili kondenzacijske bojlere koji pružaju veću sigurnost i učinkovitost.
Prijeteća
napuknuća
U zgradama solidarnosti dimnjačar je tijekom čišćenja i pregleda dimnjaka videokamerom otkrio da su napukle dimovodne cijevi. Pukotine su vidljive na stijenkama dimnjaka te su zbog toga proglašeni neispravnima. Zbog opasnosti od trovanja stanara, djelatnici Međimurje-Plina odmah potom zapečatili su dovode.
Tri rješenja
Nakon sastanaka, stanarima su ponuđena tri moguća rješenja problema.
Prvi je prelazak na centralno grijanje i sanacija centralnog dimnjaka. U takvom slučaju, sanacija dimnjaka ispada najjeftinija jer se saniraju samo glavne vertikale.
U stanovima bi bilo potrebno izraditi kompletno centralno grijanje i kupiti bojler - turbo-fasadni ili najnoviji kondenzacijski. Prosječan trošak po stanu, s ugradnjom centralnog grijanja i sanacijom dimnjaka, iznosio bi 18.800 kuna. Druga je opcija, kažu u Stanoradu, sanacija postojećeg stanja, odnosno sporednih dimnjaka na koje su spojene plinske peći. No, to ne bi riješilo problem u cjelini. Atmosferski bojler više nije dopušten, pa i kad bi se sanirali pojedinačni dimnjaci, po prostorijama za peći još uvijek se ne rješava pitanje zagrijavanja vode. Ta solucija financijski djeluje najpovoljnije. No, kad se uzme u obzir da je potrebno sanirati puno veći broj dimovodnih cijevi, što bi pojedinačno stajalo oko 8.500 kuna, trošak sanacije zajedničkih dijelova dimovoda bio bi puno viši.
Treće moguće rješenje je prelazak na grijanje električnom energijom. - Pregledom stanova i ispitivanjem instalacija, došli smo do saznanja o tehničkoj mogućnosti prelaska na elektrogrijanje. Za trosoban stan potrebno bi bilo kupiti 3 elektroradijatora od 1,5 kw, 1 mobilni radijator 0,5 kw (kupaonice su male površine) te električni bojler. Uz to je potrebna minimalna preinaka na razvodu struje po stanu, kako bi se osigurala sigurnost korištenja. Okvirni trošak takvog modela je 9,000 kuna.
Upravitelji zgrade i suvlasnici na jednom od sastanaka dogovorili su da stanari dostave izjave o tome kakvo rješenje žele, no, dosad ih se očitovao tek manji broj.
U Stanoradu, kao i Međimurje-Plinu, međutim, ističu kako je sanacija dimnjaka nužnost zbog opasnosti od ispuštanja smrtonosnog ugljičnog monoskida. Tragičnih slučajeva, nažalost, već je bilo. Sanacija će se, napominju, provesti uzimajući u obzir svaki specifičan zahtjev suvlasnika stanova, ali i tehničke norme i propise.
Dok se ne pronađe trajno rješenje, dimnjačar Zver razmotrit će mogućnost puštanja u pogon dimovoda na koje su spojene plinske peći, a Međimurje-Plin će, shodno rješenju dimnjačara, dovode otpečatiti. Za to se inače plaća naknada od 120 kuna.
No, za trošila, odnosno bojlere u kupaonicama, to ipak neće biti moguće.
Sporni dimnjaci inače su, kako smo već spomenuli, bili sanirani prije 7, odnosno 8 godina. Izvođač radova bila je varaždinska tvrtka Dim-san d.o.o, a kako kažu u Stanoradu, način sanacije odabrali su sami suvlasnici, kao najpovoljniji na prijedlog ondašnjeg dimnjačara. Sanacija dimnjaka koji su nedvojbeno zajednički financirat će se sredstvima zajedničke pričuve, a ukoliko ona ne bude dovoljna, upravitelj može osigurati kredit putem stambene pričuve. Trošak posebnog dijela u stanu financira vlasnik sam. Istodobno, na sastanku u gradskoj vijećnici, dogovoreno je da Grad Čakovec i Gradsko poduzeće Stanorad pokušaju pronaći programe iz EU fondova putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na koje bi mogli aplicirati projekti.
Velimir Kelkedi

Što kažu stanari?

Stanari iz Ulice Miroslava Magdalenića s kojima smo razgovarali zbog predstojećeg su novog troška, naravno, nezadovoljni. Neki čak tvrde da je dimnjak oštetio sam dimnjačar, čisteći ga kuglom umjesto četkom.
Nelogično im je i što je pojedinim stanovima plin iskopčan, a drugima, primjerice kat više, na istoj vertikali, nije. Stoga sumnjaju i u protekciju. Tražeći rješenje, neki su već pribavili i prospekte o radijatorima na struju.
Zlatko Kozjak:
- Razmišljam o grijanju na električnu energiju. Sad kažu da će nam možda privremeno otpečatiti. I za to će nam ponovo uzeti novac.
Bio sam prisutan kod svih prijašnjih sanacija i ulaganja, a sad ponovo. Nemam ni tople vode. Gdje da mi se djeca kupaju? U gradskoj fontani?
Radić Proković:
- Baš se vraćam iz grada, nabavio sam prospekte i mislim da ću kupiti električne radijatore. Nisu toliko skupi. No, ako će se sanirati dimnjaci, to ću svejedno morati platiti, a nekima na istom dimnjaku plin nisu iskopčali. To je nepravedno.
Ivan Podvezanec:
- Živim u podrumskom stanu i, srećom, nisu mi zapečatili instalaciju. Koristim plinsku peć i štednjak, pa izgleda da je sve po propisu. No, svaki trošak danas je problem i svjestan sam problema u našoj zgradi koji će trebati riješiti.
Franjo Toma:
- Ne znam što učiniti. I nama je dovod plina isključen. Plinske peći i puno troše, pa su računi visoki, a sad bi još trebala dodatno ulaganja. U današnjoj situaciji to je nepodnošljivo.

Izvor: 3048