Glas javnosti 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Mještani Pušćina pitaju je li nasip siguran?

Prošlo je 10 mjeseci od izljevanja rijeke Drave u Općini Nedelišće koje je rezultiralo velikim štetama u Pušćinama procjenjenim na 23 milijuna kuna. Nezadovoljni građani, još uvijek svakodnevno prijavljuju nove štete koje nisu bile odmah vidljive a istovremeno gledaju nasip pitajući se hoće li i ovu jesen i zimu dočekati u postojećem stanju. Konkretnih odgovora od nadležnih nisu dobili. Prema riječima načelnika Općine Nedelišće poslan je upit Hrvatskim vodama koje su se ubrzo i pismeno očitovale.
- Oni su u fazi izrade projektne dokumentacije i dobivanja potrebnih dozvola a istovremeno je krenula i sanacija postojećeg nasipa kako bi se on ojačao i prekontrolirao - kaže načelnik Darko Dania. O dužini novog nasipa još uvijek ni riječi budući da postoje dvije opcije koje su još u razmatranju, dodao je dalje.
Naime, prema jednoj, postojeća cesta od Pušćina prema G.Hrašćanu podigla bi se za 2 metra, odnosno onoliko koliko stručnjaci procjene i poslužila bi kao novi nasip. Druga varijanta je sanacija i nadogradnja postojećeg nasipa. O početku radova na nasipu iz Hrvatskih voda Zagreb, odgovaraju:
- Nakon prolaska velikog vodnog vala na rijeci Dravi u studenom 2012. godine, Hrvatske vode naručile su studijsku dokumentaciju pod nazivom “Analiza prolaska vodnog vala na rijeci Dravi u studenom 2012.”.
Taj je posao dodijeljen Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zbog složenosti događaja Analiza je završena krajem srpnja 2013. godine, te predstavlja podlogu za odabir optimalnog rješenja koje će dalje biti razrađeno u tehničkoj dokumentaciji (idejni i glavni projekt). Istovremeno, pokrenuti su postupci nabave za geomehaničke radove i oni su u tijeku. Nakon konačnog odabira rješenja i završenih geomehaničkih radova, prići će se dovršenju idejnog projekta te izdavanja lokacijske dozvole.
Predviđa se da će se lokacijska dozvola uspjeti dobiti do kraja godine a sama rekonstrukcija nasipa planira se u drugoj polovici 2014. godine.
Nasip u Pušćinama, odmah iza poplavnog događaja, saniran je uz poštivanje svih tehničkih propisa te je funkcionalan u smislu zaštite od štetnog djelovanja voda - piše u očitovanju Hrvatskih voda.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3050