Gradovi i općine 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Pošta zatvorila ured u Draškovcu

Od 1. listopada poštanski ured u Draškovcu više ne postoji. Hrvatska pošta o tome je obavijestila građane pismom na području spomenutog ureda, sa suhoparnim obrazloženjem da je to posljedica restrukturiranja HP-a, pri čemu se zatvara poštanske urede s višegodišnjim gubicima, te uputom da sve usluge koje su imali u sada zatvorenom uredu nude u uredima u Prelogu i Donjem Kraljevcu.
Grad Prelog, na čijem je području (bivši) poštanski ured u Draškovcu – zbog interesa građana – već je pokušao promijeniti takvu odluku HP-a, međutim, kaže Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, građani i gradska vlast pred gotovim su činom.
NE PLAĆAJU NI
STRUJU!
- Odnos Grada Preloga s Hrvatskom poštom zapravo je apsurdan. Nas se ne doživljava kao ozbiljne sugovornike, a s druge strane – Grad godinama Poštanskom uredu u Prelogu daje besplatno na raspolaganje prostor za koji ne plaćaju ni potrošnju struje (i griju se na struju), a koliko je objekt koji koriste derutan, zanemaren i zapušten, vidi se izdaleka. Moj prethodnik Dragutin Glavina 28. prosinca 2012. potpisao je ugovor s HP-om o sufinanciranju rada ureda u Draškovcu, baš zbog saniranja navodnih gubitaka koje Pošta ima, prema kojem je trebalo platiti 93.208 kuna za 2011. godinu i 67.000 kuna za 2012. godinu, kako bi ured dalje radio, ne uzimajući u obzir pogodnosti koje uživa poštanski ured u Prelogu - kaže gradonačelnik Kolarek.
UCJENA!
- Nisam pravovremeno saznao za te ugovore, a u razgovorima u Upravi HP-a u kojima sam inzistirao da se ne gleda izdvojeno na urede u Draškovcu i Prelogu, nego kao na cjelinu koja je u funkciji građana Preloga, posebno brojnih starijih sugrađana kojima je poštanski ured važan za brojne financijske poslove i za gospodarstvo, sudstvo, zdravstvo, pa bi obračun isplativosti bio drugačiji, nisam naišao na spremnost za sporazumijevanje, na uvažavanje potreba građana... Nego na ucjenu. Naime, financijska ugovorna obveza prema HP-u nije izmirena, pa za svaki daljnji razgovor Uprava HP-a prvo traži podmirenje tih dugovanja, a kao argument za zatvranje ureda u Draškovcu navodi da je tamo bilo dnevno tek 6 do 15 korisnika poštanskih usluga na šalteru. Ne znam je li to malo kad se zna da je ured radio tek četiri sata dnevno, a što je najgore: za potraživanje temeljem ugovora za 2011. godinu Uprava HP-a već je pokrenula ovrhu, a ako bismo mi platili obvezu za 2012. odmah, onda bi se možda i razgovaralo?! Nadalje, na traženja da se pojača ekipa u preloškom uredu u kojem su nepotrebne gužve subotom (a i ne samo subotom) oglušuju se. Na primjedbu da je objekt zapušten i nefunkcionalan pokazuju ne znam koji put već navodno upravo spremne projekte za obnovu i preuređenje teške milijun i pol kuna... No, u situaciji u kojoj smo se našli nama nije preostalo drugo nego potražiti praktična rješenja. Za naše starije sugrađane ćemo – uz pomoć autoškole – organizirati prijevoz dva puta tjedno iz Draškovca do pošte u Prelogu, a kao gradonačelnik moram sjesti s Vijećem mjesnog odbora Draškovca da riješimo problem: platimo li što HP traži, možda će aktivirati ured u Draškovcu, no, moramo vidjeti što to znači za druge potrebe u Mjesnom odboru, tj., čega se moramo odreći kako bismo podmirili tu financijsku obvezu. Inzistirat ću na razgovorima s Upravom HP-a jer, budu li se dalje oglušivali na naše prijedloge i zahtjeve, na drugačiji način ih možemo podsjetiti da su oni ipak naši gratis podstanari u Prelogu - odlučan je Kolarek.
Marijan Belčić
Snimio D. Lesar

Izvor: 3050