Arhiva 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ZANOVIJETANJA: Sandra Herman ruši župana Posavca

Međimurskog župana Matiju Posavca ruši njegova zamjenica Sandra Herman! Ne, doduše, u županijskoj vlasti, gdje do promjene može doći samo na novim izborima, već u njihovoj stranci. Naime, u Hrvatskoj narodnoj stranci predstoji biranje čelništva i na županijskoj razini, a tu će Sandra Herman, potpomognuta pristašama Radimira Čačića, rušiti sadašnjeg županijskog predsjednika HNS-a Međimurja Matiju Posavca te stati na čelo narodnjaka! Je l’ to moguće? Pa, Matija je najugodnije iznenađenje za proteklih lokalnih izbora. Ni u samom HNS-u mnogi nisu vjerovali da u utrci za županski tron može pobijediti dotadašnjeg SDP-ovog župana Ivicu Perhoča, pa ipak mu je to uspjelo. Kao najmlađi župan u Hrvatskoj, postao je jedna od narodnjačkih zvijezda. Nedavno ga je predsjednica HNS-a Vesna Pusić uvrstila u top-tim haenesovaca u kojem je, doduše, i Sandra Herman. Uza sve to, navodni „pokrovitelj“ rušenja narodnjačkog predsjednika u Međimurju, Radimir Čačić, još će izvjesno vrijeme proboraviti u kazneno-popravnom domu u Valturi.
Onda, je l’ doista izgledna smjena na čelu međimurskog HNS-a? Nažalost, da, ali, na sreću, samo medijska. Predskazao ju je hrvatski tjednik koji najavljuje i rušenje predsjednika HNS-a u Varaždinskoj županiji Predraga Štromara kojeg bi trebala zamijeniti varaždinska dogradonačelnica Natalija Martinčević. Iza svega toga, navodno, stoji Radimir Čačić osobno koji, po izlasku na slobodu, ponovo navodno, želi preuzeti vodstvo stranke na državnoj razini. Odakle autoru ovih kadrovskih konstrukcija tako precizne i za naš politički prostor gotovo senzacionalne informacije? Dobio ih je, kako navodi u tekstu, od „nekih varaždinskih HNS-ovaca“, „našeg sugovornika“, od „nekoliko HNS-ovaca bliskih i Čačiću i Vesni Pusić“, „jednog zagriženog čačićevca“, „jednog lokalnog HNS-ovog čelnika“, „jednog dugogodišnjeg člana stranke“, i tome slično. Niti jednog jedinog konkretnog imena. Sve sami anonimci. No, svrha je postignuta. Duhovi su uzburkani, pa su na ove medijske špekulacije, da ne kažem, izmišljotine, već nasjeli i neki drugi mediji te smo potkraj tjedna mogli slušati, gledati i čitati razne medijacije na tu temu. Tako se to kod nas radi i - nikom ništa. Klica razdora ubačena je u HNS. Hoće li negdje i proklijati, ne znam, ali u Međimurju su za predskazani scenarij mali izgledi. Točno je da je Sandra Herman bila vjerna suradnica Radimira Čačića, ali bio je to i Matija Posavec. Nisu ga se, vjerujem, ni sada odrekli, premda, što je normalno, tijesno surađuju i sa sadašnjom predsjednicom Vesnom Pusić. Sudeći barem po zajedničkim obilascima i nastupima u svojstvu župana i njegove zamjenice, ne naslućuje se međusobni stranački sukob Matije i Sandre.

Zastupnici promijenili datum praznika

Prošli tjedan obilježili smo Dan neovisnosti, iako sam skloniji nazivu nezavisnosti. Praznik je to kojim se obilježava raskid svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšim republikama SFRJ. Bilo je to 8. listopada 1991. godine. Odluku je donio Hrvatski sabor. No, sadašnji saziv Sabora samoinicijativno je taj datum pomaknuo za nekoliko dana unatrag. Umjesto da se središnja proslava sa svečanom sjednicom Hrvatskog sabora održi dan uoči ili na sam praznik, kako je uobičajeno, ovaj put to je bilo već 5. listopada! Zašto? Da se ne remeti produženi vikend za zastupnike i ostale dužnosnike. Naime, Dan neovisnosti baš je nezgodno pao na utorak, pa su oni požurili proslaviti ga u subotu, i to bez nazočnosti predsjednika države i predsjednika Vlade! Njih nije bilo ni na sam praznik prilikom polaganja vijenaca, već su to obavila njihova izaslanstva u kojima su bili njihovi izaslanici!
Treba li onda čuditi što brojni građani nisu ni znali što se to obilježava 8. listopada? Da je praznik, znali su uglavnom oni koji su imali neradni dan te djeca koja nisu morala u školu. Saborski zastupnici dobrano su iskoristili slavlje Dana neovisnosti.
Oni su uzeli čak deset dana plaćenog odmora! Naradili se ljudi, pa odlučili malo duže izbivati sa sjednica na koje ionako rijetko dolaze u punom broju. Na upite čemu toliko dugačka pauza predsjednik Sabora Ivan Leko i potpredsjednica Dragica Zgrebec objašnjavali su kako u tom tjednu zastupnici imaju velike obveze, a održava se i parlamentarna skupština NATO-a u Dubrovniku. Tijekom tjedna nisam zapazio nikakve događaje s nekom masovnom prisutnošću zastupnika, a Skupština NATO-a počela je s radom tek prošli petak!

Da je Međimurju Torcida

Za kraj malo o nogometu, premda je ovo na što se osvrćem nešto više od samog sporta. Splitskom Hajduku Gradsko vijeće odlučilo je prolongirati vraćanje kredita od 30 milijuna kuna. Grad će se ponovo zadužiti, a Hajduk će, navodno, novac postupno vraćati! Možeš si misliti. Još za prvog odobrenja kredita za mandata gradonačelnika Željka Keruma svima je bilo jasno da „bili“ taj novac nikad neće vratiti.
Platit će ga građani Splita. Možda je bilo rješenje prodaja kluba nekim američkim investitorima, ali ona je zapriječena prijetnjom Torcide gradskim vijećnicima: „Prodajte Hajduk, letjet će glave!“ Torcida ne da Hajduk, ali ne daje ni novac. Znaju, sve će to Grad platiti. E, da je čakovečko Međimurje imalo svoju Torcidu, možda ne bi izletjelo iz Prve HNL. Ili…? Međimurci kak Međimurci! Kome bi oni zaprijetili?

Umjesto P.S.-a

U novije vrijeme aktualne su gospodarske zone koje bi trebale biti jezgre razvoja pojedinih mjesta. U Međimurju ih ima pedesetak, no, samo su rijetke ispunile zadaću. Nekoć se to nazivalo industrijskim zonama, pa se već iz naziva može zaključiti koja im je bila svrha. Slikom podsjećam na čakovečku industrijsku zonu Zapad. Sedamdesetih godina tu su bila brojna poduzeća, mahom proizvodna, s tisućama zaposlenih radnika. Podugačak je njihov popis: Metalac, Zrinski, Tvornica stočne hrane, Čateks, MTČ-ova Čaraparija, Plivin Chicogo, nekoliko pogona Građevnog kombinata Međimurje, i tko bi ih se svih sjetio. Danas ih je aktivnim ostalo svega nekoliko, ali sa znatno smanjenim brojem zaposlenika. Jedino što je novo izgrađeno na tom prostoru industrijske zone trgovački su centri.

Izvor: 3051