Glas javnosti 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Peticija protiv kompostane u Goričanu!

U Goričanu je dana 24.10.2013.godine počelo potpisivanje peticije s pitanjem JESTE LI PROTIV IZGRADNJE KOMPOSTANE I PRATEĆIH SADRŽAJA U GORIČANU?, koju odrađuju volonteri i inicijatori građanske inicijative “za čisti Goričan”. Motiv za inicijativu je odluka Općinskog vijeća Goričana i načelnika općine o izgradnji kompostane u Goričanu udaljenoj 500 metara od naselja i još k tomu sutra kompaktibilnog postrojenja. U sklopu navedene osnovne građevine, ili kao prateće, odnosno pomoćne građevine na čestici, mogu se graditi: porte, upravni prostori poljoprivredna gospodarstva, skladišni prostori, silosi, nadstrešnice za parkirališta…, spremnici goriva, transformatorske stanice i plinske redukcijske stanice, spremnici za privremeno skupljanje otpada animalnog podrijetla, spremnici vode u funkciji zaštite od požara, spremnici gnojnice, spremnici drugih vrsta otpadnih voda, uređaji za separaciju otpadnih tvari iz voda i slični servisni uređaji u funkciji zaštite okoliša, dezinfekcijske barijere i drugi uređaji u funkciji sanitarne zaštite poljoprivrednog gospodarstva, postrojenja za proizvodnju energije (bioplinska postrojenja, integrirani fotonaponski paneli i slično) ...”, i to na čestici K3-istočno od Goričana, nazvanoj čestica komunalno servisnih djelatnosti prema članku 8. izmjene i dopune DPU općine Goričan).
Zahtjev trećine vijećnika općine Goričan o referendumu za istu problematiku, većina u Vijeću lako je odbacila.
Zato mi tražimo da se mještanke i mještani Goričana neposredno izjasne o odluci -referendumom - koju smatramo vrlo štetnom za mještane Goričana. Različitost mišljenja mora dovesti do kvalitetnog rješenja, te smatramo da je Goričan mjesto kulturnih i civiliziranih, tolerantnih ljudi i da se bez obzira na stranačku i drugu orjentaciju mora uvažiti svačije mišljenje, a to se može samo referendumom. Nitko nema pravo narodu uzeti ustavno pravo o neposrednom odlučivanju, te da se o takvim zahvatima u prostoru obvezno izjašanjava u općinskom vijeću dvotrećinskom većinom.
Znamo da svako mjesto treba zbrinuti otpad i znamo da moramo imati reciklažno dvorište, ali ne i biti prostor za dovoženje smeća iz tkoznakojih područja.
Zašto smo se odlučili na taj korak?
1. Zakonsko je pravo građana da to odluče na referendumu.
2. Smrad, i ne samo smrad, koji bi se širio otjerao bi i ovako malobrojnu, pogotovo mlađu populaciju iz Goričana.
3. Dovoženje donjomeđimurskog “smeća”, a sutra možda i mađarskog.
4. Ne postoji studija o izvedivosti- vodozaštićenog područja naše “Amazone - rijeke Mure, pa i Trnave”.
5. Preseljenje odabrane lokacije po DUP-u na udaljenije mjesto.
6. Neprestana buka dovoženja smeća teškim kamionima.
7. O eventualnoj dobiti za Goričam, mogli bi samo razgovarati i raspravljati.
8. Postoji li mehanizam da se tu ne dovozi otpad animalnog podrijetla?
Ovim putem pozivamo sve mještane Goričana, posebice aktiviste da se uključe u akciju potpisa peticije za referendum koji će se održati u periodu od 24.10. do 7.11.2013. godine.
Inicijativni odbor
“Za čisti Goričan”

Izvor: 3054