Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Župan i dalje "kreše"!

Međimurski župan Matija Posavec, ohrabren činjenicom da mu je nedavno “prošla” inicijativa o tridesetpostotnom smanjenju naknade za sudjelovanje na sjednicama, vijećnicima Županijske skupštine, koji će sada umjesto 600 dobivati 420 kuna, pokrenuo je novu akciju “štednje”. Župan je 1. listopada na pažnju direktorima, ravnateljima i predsjednicima nadzornih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava kojima je Međimurska županija osnivač poslao naputak o uzimanju 50 posto naknada za rad predsjednicima i članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća. Naputak o uplati 50 posto naknade, koja će se u jednakom iznosu usmjeravati u korist Međimurske zaklade za obrazovanje “Dr. Vinko Žganec” i Međimurske zaklade solidarnosti “Katruža”, naišao je na različit odaziv kod onih kojima je poslan. Kako saznajemo, do sada je jedino Upravno vijeće Sigurne kuće naputak i službeno imalo na dnevnom redu. Odluka je da će se svatko od članova UV-a sam izjasniti o visini dijela naknade kojeg će se odreći, i to u korist vlastite ustanove, a ne za zaklade.Najviše novca u igri je u ŽUC-u čije Upravno vijeće ima i najviše članova i dobiva najviše naknade. Tamo se i prije nego se točka našla na dnevnom redu Upravno vijeće podijelilo oko smanjivanja naknada. Predsjednik UV-a ŽUC-a Dražen Blažeka (HSLS) potvrdio nam je da će se o tome raspravljati na sjednici koja bi trebala biti održana 10. studenoga. Jedan od tangiranih ravnatelja rekao nam je da je ono što najviše smeta “izvršnost naputka” jer im je župan dopisom poručio da se “zadužuju nadzorni odbori / upravna vijeća za realizaciju ovog naputka, počevši od isplate naknade za mjesec listopad 2013. godine” i da im zapravo niti nije ostavio mogućnost izbora. Ranije se naknada za rad u upravnim vijećima, kojih je dvanaest, s različitim brojem članova, različito isplaćivala. Neka su upravna vijeća naknadu dobivala po održanoj sjednici, neka mjesečno, a ta je praksa ujednačena za mandata bivšeg župana Ivice Perhoča. Sad se naknade isplaćuju po održanoj sjednici. Ostala je različita visina naknada - od, primjerice, 960 kuna za predsjednika i 720 kuna za člana UV-a Županijske uprave za ceste, do 780 kuna za predsjednika Javne ustanove Međimurska priroda, odnosno 660 za člana. Visina naknade za rad predsjednika i članove upravnih vijeća zdravstvenih ustanova utvrđena je podzakonskim aktima. Još nam nitko u Županiji nije uspio objasniti o kakvim je mjerama štednje riječ, a kako je u optjecaju ista količina novca, koja se samo “preraspoređuje” na druge adrese, odnosno na dvije zaklade kojima je župan upravitelj.
Vijećnička
naknada odoka
Visina vijećnićke naknade nije određena niti jednim zakonom, svaka ju županija određuje samostalno. Zapravo nitko ne može objasniti zašto je ona u Međimurskoj županiji upravo 600 kuna neto po sjednici (odnosno, po novom, 420 kuna). Osim naknade, vijećnici imaju pravo i na besplatno parkiranje za vrijeme trajanja sjednice te na putne troškove od 2 kune po kilometru. Za usporedbu, dnevnica (ako je službeni put duži od 12 sati) iznosi 170 kuna. Međutim, po tom je pitanju Međimurska županija zaista prilično štedljiva. U susjednoj, Varaždinskoj županiji precizno su izračunali da ih svaki od 41 vijećnika mjesečno košta 2.423 kune bruto, odnosno ukupno 99.343 kune mjesečno. Tome treba dodati i mjesečni trošak za predsjednicu Skupštine Varaždinske županije, inače umirovljenicu, koja mjesečno “kasira” respektabilnih 6.800 kuna u bruto iznosu.
V.Trstenjak

ODBORI I NAKNADE

I članovi raznih odbora kojima su predsjednici vijećnici iz redova političkih stranaka primaju naknade koje su u visini dnevnice, 170 kuna neto. HSLS “drži” Odbor za izbor i imenovanja na čijem je čelu Renato Slaviček, Odboru za gospodarski razvoj predsjednica je SDP-ovka Josipa Carović, a SDP-ovac Bruno Trstenjak na čelu je Odbora za prosvjetu, kulturu i sport. HNS, uz Odbor za dodjelu javnih priznanja, na čijem je čelu po dužnosti župan Međimurske županije, drži i najvažniji odbor, onaj za proračun i financije. Na njegovom je čelu HNS-ovac Dragutin Glavina. Odborom za prostorno uređenje i zaštitu okoliša predsjeda Zlatko Bacinger iz MDS-a, a HDZ-ovci Franjo Cimerman i Aleksandar Makovec predsjedaju Odboru za međužupanijsku suradnju, odnosno Odboru za energetiku, komunalnu i prometnu infrastrukturu. Laburistica Željka Perhoč predsjednica je Odbora za zdravstvo, Gordana Potočnjak Odbora za lokalnu samoupravu, a Monika Matotek Odbora za mladež. Odbor za socijalnu skrb vodi Franjo Kravarščan, HSU, dok je HSS-ovac Petar Novak na čelu Odbora za poljoprivredu i turizam. (vt)

Izvor: 3054